Раят на шапките

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Монтапоне е центърът на шапкарската индустрия в Италия

В околностите на Монтапоне се намира един неподозиран за мнозина рай, раят на шапките. Тук вече повече от три века се изхранват не само със земеделие или туризъм, но и със шапкарство. На всеки хълм тук можеш да видиш някое селце, запазило средновековния си облик, с каменните кули и разбира се пиаца. Близо 60  малки манифактури тук се занимават единствено и само с производството на шапки, които се изнасят за целия свят-от калпаци до екстравагантни сламени шапки. Един от майсторите на шапки е Феручо Веки, който ръководи една от най-старите фирми. „Шапките са част от гените ни. От три поколения ги изработваме ръчно. Първо беше дядо ми, после баща ми, и сега аз. Така от 150 години се занимаваме с производството на този фантастичен продукт”, казва Феручо.

Всеки от регионите в така наречения di stretto di capello (клисурана шапките бел.ред.) си има свой добре реставриран център. Например Маса Фермана със своята градска кула от 14-ти век, където е разположена и шапкарската манифактура на Феручо.

Шапките са неотменима част от съвременната мода

Всичко тук започнало със сламените шапки, тъй като това бил един от малкото материали в излишък. Така се появили първите сламени шапки за защита на работниците на полето. Със своите малко над 100 хил. души Монтапоне е център на шапкарската индустрия в Италия. Местният музей на шапките пък показва историята им и развитието на традицията  за направата им от 17-ти век насам. Дълго време тук са се правели само сламени шапки, докато по-късно не се появили и други материали. В Монтапоне е направена и любимата шапка на великия кинорежисьор Федерико  Фелини.  Бивши плетачки на сламени шапки показват на племенничките  си  колко трудно е било в миналото упражняването на този занаят. От сламата първо изплитат дълги плитки, които впоследствие се оформят в една шапка. „Като  малко дете  след като се върнех от училище, си играех следобед. Родителите често ми даваха слама  със задачата до вечеря да изплета една плетка, и аз трябваше да го свърша, защото това беше единственият ни начин за препитание”, казва една от майсторките Ема Рачиони.

Марко Сорбати произвежда близо 250 ил.шапоки годишно

Един от най-големите производители на шапки в региона е Марко Сорбати. Почти 250 хил. шапки се произвеждат в предприятието му, повечето от които се изнасят под неговата марка, достигайки до страни като Япония.  Малцина знаят, че повечето италиански модни марки произвеждат именно тук своите шапки. Регионът се намира само на около 250 километра северозападно от италианската столица. „Разбира се всяка модна къща прави поръчка за това как да изглеждат шапките им. Това могат да са апликации, или някаква комбинация от материали”, казва Марко.

Дали със или без шапка, всеки дошъл до рая  на  шапките  край Монтапоне, може да открие разнообразие от забележителности в този наистина живописен регион.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар