Фестивал на доматите край Лоара

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Ежегодно край бреговете на Лоара се провежда Festival de la Tomate et des Saveurs

Веднъж годишно  Шато де ла Бордезие около Лоара се превръща вцарството  на доматите, защото там се провежда „Festival de la Tomate et des Saveurs“. Специален фестивал на доматите, който цели да запознае посетителите с многообразието на тези плодове. „В градините ни растат близо 700 сорта домати, а мястото ни е символ на многообразието”, казва принц Луис Албер де Брое. Бившият банков  инвеститор купува мястото-дворец в неоренесансов стил с парк и градини през 1991 година и вече за 21-ви  път приема гости на фестивал посветен на доматите. „Доматът  е нещо необикновено, той е толкова вкусен , че може да се похапва всеки ден, но човек дори не подозира какво богатство от цветове и вкусове представлява, защото по света има  около 63 хил. сорта домати”, допълва той.

Доматен стейк с пармезан

Какво може да се направи например от Black Chery и Green Zebra мо, демонстрира  кулинарният специалист Седерик Рабо. „От един домат сорт „Черно биволско сърце” например ще направя основно ястие- доматен стейк. За целта изрязваме една дебела шайба  и внимателно я  поставяме в тиган с нагорещено олио. Първо го пържим от едната, после от другата страна. Оставяме го малко да изстине. Украсяваме го с малко лук и за да му придадем италианска нотка, добавяме настърган пармезан”, казва готвачът.

Бира от домати

От доматите дори може да се произвежда бира, която също се предлага по време на фестивала. Произвежда е Прис Лемблан, експериментирал в продължение на месеци преди да направи първата бира. „Вкусът на бирата е доста особен и идва от това, че доматите са сварени преди да станат на бира. Така се създава един по-концентриран вкус, като трябва да се има предвид, че доматът  е плод с един много чувствителен и деликатен вкус”, казва пивоварът.

„Festival de la Tomate et des Saveurs” предлага многообразие от сортове и креативни идеи част от почитта  към  този плод край прелестите на Лоара.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар