Младите винопроизводители във Франция искат повече зелени мерки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Младите винопроизводители във Франция искат повече зелени мерки

От 16- ти век насам семейство Госе от френската област Шампан предават лозовите масиви от поколение на поколение. Днес новите поколения винопроизводители настояват за прилагане на повече екологични мерки. По склоновете на Ай в Шампан (Aÿ)  прибирането на реколтата е към края си,  но лозята на хълмовете около Реймс все още продължават да цъфтят на септемврийското слънце. При разходка между различните парцели  с  „Пино Ноар” , „Шардоне“ и „Пино Мьоние „, трите най-важни винени сорта винопроизводителят Пол Госе описва промените, които е забелязал в масивите през последните  три години. „Между редовете с „Пино Мьоние“ съм засадил овес за да се отводнява почвата. Така може да се мулчира почвата, без да се конкурират  лозите“, разяснява той. През следващата година ще засади лози върху още един парцел.. Те ще са първите подбрани от Пол Госе. И въпреки че не произвежда вино от биосертифицирани или биодинамични лозя, той се опитва да използва различни добри практики. „Транспортът на виното, коркът и етикетите са аспектите от работата ни, които оказват най- вредно въздействие на околната среда“, счита винопроизводителят. „Купуваме етикети от памук, които са по-малко вредни за околната среда,както и тапи, в чиято изработка не е използван алуминий. Тези детайли са важни за нас. Ще се опитвам да продавам нашето вино основно във  Франция”, допълва той.

Първото вино с неговото име предстои да излезе през 2020 година, и той ще търси постепенно първите успехи, използвайки равномерно  стопанството и земята. „Днес ние работим без употреба на препарати срещу плевелите и инсектицидите. Съдържанието на нашите хранилища за препарати  не се е променило през последните три години”, казва младият винопроизводител, показвайки указанията върху една   стара туба от „Раундъп”, акцентирайки критично върху неяснотите  в тях.

Преходът от едно поколение към друго често е възможност за ускоряване преминаването   към различни екологични практики, преди всичко когато реномето на родителите е под въпрос.

Постепенно намаляване на вложенията

Подобен преход е невъзможно да се осъществи  за няколко дни. „Това е само крачка напред, която бързо трябва да направя, защото баща ми сега извършва по-голямата част от работата. Не може да се мине към нова реколта, без да са подготвени и изплевени   лозята”, смята Пол Госе.

„Получих лозовите масиви през 1981 година, във времената на петролната криза, и поредица от лоши стопански години”, разказва бащата на Пол-Михаел Госе. Стопанството продължило бавно да се развива под ръководството на Михаел  и неговия брат  Кристиан докато излезе на печалба. „През 80-те години ни се предлагаха препарати за растителна защита”, без да знаехме наистина, дали не са вредни за нас и околната среда”,  спомня си възрастният фермер. Въпреки че тези продукти постепенно били забранени, Михаел решил в началото на 2000 година да отглежда  2/3 от лозовите масиви без употребата на препарати срещу плевелите. „Видях колко изчерпани изглеждат родителите ми при обработката на земята, и  не можеха да възприемат  нещо-интуитивно. В миналото може би бях единственият, който би взел подобно решение”, казва Михаел.  Междувременно бавно спаднало нивото на капиталовложенията в лозята, а коефициентът на обработка паднал до 5,6 пункта при среден за лозята в Шампан от около 16 пункта.

„Понякога не се държах разумно Предприемах някои рискове, докато повече от винопроизводителите се въздържаха от подобни рискове заради страх от загуби”, признава той.  Рискът от загуби може да нанесе на местните винопроизводители големи щети, тъй като повсеместно получават еднаква печалба, продавайки килограм грозде за 7 евро. Редуцирането на средствата за растителна защита от Михаел Госе го накарало първо да търси качество в производството. „Ние никога не сме изтъквали нашите екологични практики, а обръщахме по-скоро внимание на качеството на почвите”, разяснява той.

Намалената употреба на средства за растителна защита за реномирани винопроизводители като тези от Шампан е своеобразно предизвикателство, защото върху площи от само 30 хил. ха, обработвани от винопроизводителите в провинцията, те трябва да устоят на натиска на големите. Освен това трябва да се справят с непрекъснато растящите цени на земеделската земя, които достигнаха до нови рекордни нива.

Именно последните са една от причините за това, защо употребата на пестициди ще става все по-трудна предимно при по-малките винопроизводители, които са значително по-зависими  от риска за една слаба стопанска година с ниски добиви. Ето защо те не крият опасенията си, че биха могли да бъдат погълнати от големите. Така например  компанията LVMH вече държи 22% от продажбите на вино в региона.

В рамките на един национален дебат за необработваемите площи, така наречените „земи, свободни от пестициди” организиран от браншовата организация на винопроизводителите в област Шампан, те се обявиха срещу определянето на десетметрова зона свободна от пестициди зона в близост до жилищните райони.

Подобна мярка според данните на браншовата организация ще постави под угроза близо 1 000 хектара с лозя, тъй като ще доведе до увеличаване на разходите до 1 млн. евро на хектар. „Има решение а проблема чрез използване на по-сбити пръскачки или засаждане на такива сортове лози, които са резистентни на болести. Това обаче не е евтино и изисква време”, разяснява Пол Госе.

Превод: Мартин Иванов

По материали от Euractiv.de

Снимка: euractiv.de/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар