Връзката между човек и изкуство като обект на фотографията

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Щефан Драшан

Със своята серия от снимки „People matching Artworks“ австрийският фотограф Щефан Драшан иска да покаже връзката между човек и изкуство,заснемайки посетители в музеите, наблюдаващи картините. Така събира поредица от фотоси, на които сякаш наблюдаващите са свързани с изкуството, а картините пък наподобяват на тях. Това е страстта на австрийския фотограф, а целта му е да направи между една и пет добри снимки на ден. Още на входа на музеите се оглежда за подходящи образци и прически. „Опитвам се така да видя какви аналогии мога да направя с изкуството”, казва Щефан. Големите европейски музеи са като негов втори дом. Сега той е за своя улов на снимки в потсдамския музей „Барбарини”. Тази година ще излезе третата част на неговата поредица „People matching Artworks“. Живеещият в Берлин фотограф става известен чрез своя блог, социалните мрежи, където публикува своите снимки и изложбите които прави.

Връзката между човек и изкуство като обект на фотографията в снимките на Щефан Драшан

Връзката между човек и изкуство намира понякога в прическите, понякога в в цветовете на облеклото  или структурата на тялото. Пет минути след като е влязал в музея, вече е открил първия си обект. „Опитвам се  да се впиша в тази спокойна и поетична атмосфера, като дори гледам да съм с възможно по-безшумни обувки”, споделя фотографът. За да заснеме едно фото са му нужни около 11 секунди, времето за което един посетител прекарва пред дадено произведение на изкуството. Със снимките си Щефан Драшан иска да пренесе миналото в настоящето. Последната изложба вмузея „Барбарини” показва картини на майстори от епохата на барока. Особено се радва със снимката си на посетител пред картината с нарцисите на караваджо. Така посетителите незабелязано  стават част от едно ново изкуство. За него е важно спокойствието на посетителите, ето защо не търси никакъв контакт с тях. „Спазвам възможно най-голяма дистанция, и тъй като ги снимам отзад, мисля че спазвам и личната им неприкосновеност , и така  не може да стане ясно кой е на снимките ми”, продължава той.

Без да искат хората стават част от едно ново изкуство

За разлика от други фотографи обработката на снимките след това не играе почти никаква роля и се изразява само с първична обработка и изрязване на снимките. „Обработката ми отнема не повече от минута , може разбира се да се обработят с Фотошоп, но аз искам да изглеждат истински”, казва Щефан.

Фотографът събира снимки на които нещата  да пасват на хората от години. Други негови серии са Cars mathing homes  или такива на които двойки си пасват с околността. Някои от снимките прави за себе си ,преди да ги публикува. Който иска да стане част от неговото изкуство, може да помисли дали да не намери най-подходящите дрехи при посещението си на следваща изложба или  да си направи най-точната прическа.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар