С мляко във вените

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Младите фермери Айно и Михаел са пример, че когато обичаш животните, биоживотновъдството не е невъзможно  

Михаел и Айно

Спокойно пасящи крави върху тучни зелени ливади. Това е идилична картина не от швейцарските Алпи, а от малка ферма във Финландия.   семейна биоферма в която се отглеждат 50  животни се управлява от Айно и Михаел Вайхен-тя на 36, а той на 39 години , и вече трето поколение фермери. „Произвеждаме биомляко от 1997 година, като отглеждаме нашите крави основно пасищно, защото считаме, че тревата е много по-добра храна за тях защото тя е чиста и естествена”, казва Айно. Тъй като сравнително късата стопанска година –между 150 и 170 дни  не позволява на северната страна да отглежда повечето традиционни зърнени култури, типични за нашите географски ширини, тя залага основно на производството на млечни продукти и месо, и макар че делът и от производството на млечни продукти в Европа е едва 1,5%, те са известни с  изключително високото си качество. В сравнение със страни като Швеция и Дания , финландските ферми са сравнително малки- средно с по 30 млечни крави. В Швеция са с по 80, а в Дания средният брой  на животните надминава 150. Това води и до по-високи производствени разходи на литър мляко от  0,67 цента на литър, при разходи между 0,54 и 0,64 цента на литър в Швеция и Дания.

Дори и в биоживотновъдството богатството на финландските пасища от най-различни полезни треви се използва максимално, и те добиват по около 10 тона суха тревна маса от хектар. Годишният млеконадой възлиза  средно на 9 300 литра на крава. Работят съвместно с най-големия финландски кооператив Valio който изкупува суровината им.  Изкупуват биомлякото по 50 евроцента за литър, при цена от 38 евроцента за литър конвенционално мляко. „Започнахме да се занимаваме със земеделие едва преди около 10 години през 2010  година:, допълва Михаел. И двамата са завършили биоземеделие в университета в края на 90-те години, а защо решили именно да се захванат с животновъдство ли. „Имахме толкова много съседи, и научихме толкова неща за кравите, че това ни позволи именно да се насочим към млечното животновъдство”, казва Айно. „Знам имената и на телетата и на майките им”, допълва тя.

Ано знае по име всички животни във фермата

Насочили се към биоживотновъдството макар че е икономически по-неизгодно, но предимствата според Айно са свързани с това, че биохраните са на мода днес, и все още има прекалено малко биоферми в страната, а делът на Финландия на пазара за биопродукти е едва 2%.

Нейното начало е още по-интересно. „Спомням си, че си бях събрала едни пари за Коледа когато бях на 16 години. Не знаех какво да правя с тях, защото тук не е типично да получаваш пари като подарък, и реших да си купя първата крава”, признава тя. „А дали и децата нямат желание да си купят по една крава с техните париза Коледа?”,питам Айно,запленен от историята и. „О,не зная, но това може и да е проблем, защото те нямат чак толкова пари, но ще помисля за това”, отвръща ми тя смеейки се и добавя, че наскоро едно от децата намерило 2 евро и 20 цента.  Двамата с Михаел обичат животните и ги чувстват като свои приятели. Предават тази любов към животните, а заедно с нея и знанията си  и на четирите  си деца, които също им помагат в стопанството, когато не са на училище. Така са сигурни, че малкото им китно стопанство след време ще премине в ръцете на децата им, за които земеделието няма да е чуждо тяло, а напротив-  защото и в техните вени може да тече мляко.

Мартин Иванов

Текст под сними:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар