Надуваемо изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Посетителите в „Абория” се чувстват сякаш на деуга планета

Британски художници от „Architects of Air“  създават уникални надуваеми „пещери”. Тези инсталации се свързват с въздушни шлюзове, а разхождайки се в тях човек може да се почувства сякаш на друга планета.  Това е свят на впечатляващи светлини и цветове, свят, който пренася посетителите в една друга вселена. Една от инсталациите съставена от десетки тунели и куполи  и с размерите на футболно игрище  служи за разтоварване на посетителите.  „Тук е сякаш като някакъв друг свят.” или „Това е като в сайънсфикшън филм.” Така посетителите определят чувствата и усещанията да се разхождат в подобна инсталация.

Тя носи името  „Абория” и е привлякла милиони хора от цял свят, както тук на фестивала в Хелзинки. Дело е на дизайнерското студио „Architects of Air“, което от 1982 година се занимава с разработката на тези така наречени „луминарии”-инсталации от балони и луминисцентни светлини. На тях са се насладили почти 3 млн. посетители от над 40 страни . 25 от тези пещерни светове са са създадени от дизайнерите до момента, а автор на идеята е Алън Паркенсън, който още от 80-те години експериментира с пневматични пластмаси. „Правяго защото светлината в затворените пространства е нещото, което ме вдъхновява, и с всяка нова инсталация се опитвам да представя по нов начин това усещане свързвайки го с различни теми от природата и архитектурата”, казва творецът.

Инсталацията заема площ колкото цял стадион

„Абория’ е с големината  на футболно игрище, като лайтмотив на инсталацията е посетителите да се запознаят с дърветата отвътре. За направата и са използвани 5 000 кв.метра  найлон с дебелина от половин милиметър, което позволява проникването на слънчевите лъчи. От развитието на концепцията до създаването на инсталацията е струвало на дизайнерите почти година време.  „Една от особеностите  на  инсталацията е опитът ни да пресъздадем катедралата на Йорк в северна Англия само с помощта на линии от луминисцентна светлина, така че човек да се почувства като в истинска готическа катедрала”, продължава дизайнерът.

Пространството под основния купол често се използва за различни събития като упражнения по йога или концерти като този на хора на хелзинки. Комбинацията между звук и светлина води посетителите до пълно разтоварване и релакс.  Решението „Абория” да се озове на фестивала във финландската столица е на директора му Марко Ахтисари. „Тази инсталация е много подходяща за фестивала ни, защото предлага едно уникално преживяване за посетителите карайки ги  се да се замислят за много неща. Нашият фестивал освен с изкуството е силно свързан и със здравето на хората”, казва Марко.

Инсталацията се числи към близо 50 обекта на дизайнерското студио, и щом престане да съществува след като бъде спадната ще бъде разделена на парчета, рециклирана и може би ще се върне във формата на нов обект на изкуството.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар