Бананово изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Стефан Бруше

Бананите съдържат много полезни витамини и минерали и са пълни с енергия, но те могат да са и обект на изкуството. В такива ги превръща холандският творец Стефан Бруше и то само с помощта на химикал.. От тях остава само обелката. „Ти си исхвърлил най-хубавото нещо”, смята Стефан. Най-хубавото нещо ли? Защо? Защото обелката е  „жълтото злато” за него и му гарантира …прехраната благодарение на изкуството. Холандецът вече е известен с творенията си благодарение на социалните мрежи като „банани-артист”.
Стефан Бруше обрисува банановите обелки само с помощта на един обикновен химикал, а неговите произведения на изкуствата се състоят от три фази- първо обелките се изрисуват, след това с нож изрязва различни части от тях и увива плода, и накрая ги заснема и публикува в интернет.

Трябва да работя много бързо докато обелките са още свежи и имам не повече от 10-15 минути преди да започват да покафеняват”, разкрива Стефан. След като са приключили своята роля на обекти на изкуството, бананите отиват в шейкъра като награда за дългите часове работа.

Холандският дизайнер претворява идеите си в истинско бананово изкуство

А какво ли се случва, когато имаш много идеи. Досега Стефан Бруше е реализирал хиляди свои идеи. Не всички са му харесали, а повечето проекти са останали непубликувани, и са отишли в шейкъра, или не са се получавали хубави снимки. „Понякога рисувам директно върху банана,изрязвам рисунката, и тогава я свалям. И така уголемявам своето произведение”, казва той. В своите композиции използва и повече от един банан.
Стефан Бруше живее и твори в Ротердам. В продължение на четири години е следвал графичен дизайн и работи впоследствие в една рекламна агенция. В това време открива за себе си възможностите на едно приложение за фотография и се опитва да направи нещо за себе си. „Веднъж когато се хранех, забелязах, че бананите могат да се превърнат в обект на изкуството, и че върху тях може да се рисува само с химикалка”, разказва Стефан. Междувременно в Instagram натрупал над 150 000 абонати, с което привлякъл вниманието на компании от цял свят. „Фирмите ме търсят за да им създам най-различни бананови проекти, които да послужат например за техните страници в социалните мрежи, или ме ангажират за своите прояви или изложения”, казва той.

Когато всичко е банани

През 1976 година Анди Уорхоу открива вълшебството на бананите с рисунката върху обложката на дебютния албум на Velvet Underground. След това пред бананите като обект на изкуството паднали почти всички граници. Те се превърнали от носители на символи до обекти с големи размери. Стефан Бруше обаче не е бил вдъхновен от Анди Уорхоу и останалите творци, „прегърнали” бананите като обект на изкуството. В началото дори започнал да рисува върху ябълки и и круши, но бананите останали непреходни. „Понякога получавам снимки от мои почитатели, които сами са нарисували банани и това е най-големият комплимент за мен”, казва творецът. Бананите обаче такива, каквито ги познаваме са заплашени, защото агресивна гъба унищожава вече цели плантации с банановите растения. Според Стефан Бруше обаче това няма да е първият път, когато един вид бананово растение може да изчезне. „Може би ще изгубим този вид и ще имаме нужда от нов, но това няма да стане лесно. Без бананите ще съм загубен”, смята творецът. Ето защо не само заради това Стефан Бруше се стреми да пести, купувайки само по един банан дневно, надявайки се, че това ще продължи много много дълго…

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар