Not Longer life- опаковани в найлон

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Хуан Соай

Чрез специална серия от снимки, озаглавена Not Longer life, група испански архитекти иска да акцентира върху вредите от масовото и повсеместно използване на найлоновите торбички от страна на потребителите. Опаковайки в найлон бързоразвалящи се плодове те критикуват от гледна точка на изкуството прекомерната употреба на найлонови торбички. С това акцентират и върху сътворяването от нас на огромни количества отпадъци, които могат да се видят често край супермаркетите.

Тяхната серия от снимки се казва Not longer life или в превод „недълготрайни”. За архитекта Хуан Соай, това е една постоянна тема. „Чрез този проект искаме да покажем колко безумна изглежда днес употребата на найлонови торбички. Ние опаковаме всички плодове, за да покажем по-лесно абсурдите на нашия живот”,казва архитектът. Така пресъздават класически произведения на изкуството като картината с доматите на Клод Моне, или плодовете, нарисувани от италианския майстор на четката караваджо, който сигурно не би ги познал в съвременните им измерения.

С уникалния си проект испанските дизайнери искат да акцентират върху прекомерата употреба на найлонови торбички

Четиримата архитекти търсят мотиви за снимките си в своето студио във Валенсия. „Избираме известни мотиви, защото искаме те отново да бъдат разпознати, и когато покажем нашите снимки, чрез използвания найлон да накараме всички да се ужасят”, казва Мигел Томас.

Годишно за направата найлонови торбички отиват над 300 млн. тона пластмаса, голяма част от която отива на боклука. В супермаркета най-често е видима свръхупотребата на найлонови торбички и опаковки, като дори плодовете и зеленчуците са опаковани в найлон. Тук членовете на дизайнерското бюро намират някои от своите обекти. „В супермаркета с помощта на телефоните си пробваме, дали опакованите плодове наподобяват на оригиналите и как изглежда опаковката и дали може да се моделира за триизмерно изображение”, разкрива хуан.

В студиото претворяват една картина на испанския художник Хуан Санчес Кутан, който когато рисува своята картина изобразяваща плодове и зеленчуци като зеле, краставица и пъпеш през 1602 година, пластмасата не е била измислена. С помоштта на конструиран от тях 3D скенер, архитектите заснемат и дигитализират закупените от тях храни и ги обработват компютърно, създавайки например прости форми като една топка за салата, или цилиндър за една краставица. Тогава отново с помощта на специална 3D програма плодовете се опаковат отново в найлон, и така аранжират, че да напомнят на оригиналните картини.

„Ако се опитваме да убедим хората, повтаряйки отново и отново едно и също послание, може би това не би било най-добрия начин да го направим, ето защо го правим чрез картините, защото те са нашият начин на комуникация. Смятаме че една картина може да каже повече от хиляди думи“, убеден е Хуан. И със своята серия от снимки той и колегите му със сигурност са обърнали внимание на обществото за прекомерната употреба на найлонови торбички.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар