По следите на да Винчи в долината на Лоара

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Двама учени по слдите на да Винчи край Лоара

Преди 500 години умира Леонардо да Винчи по време на едно пътуване в долината на Лоара. Днес там почитат великия мислител, художник и изобретател с множество изложби и събития. Местата на тези прояви са някои от най-красивите замъци край Лоара. Леонардо прекарал последната година от живота си в един от тях „Кло Люсе” поканен от френския крал Франсоа I. Днес един италиански и един френски експерт по живота и творчеството ма да винчи са там в търсене на следи от великия творец. „Това което ме интересува, е универсалния интерес на да Винчи към света”, казва Паскал Брюа. „Начинът му на живот се формирал още докато следвал, защото винаги е искал да изследва нещата в дълбочина, и да разкрие какво се намира зад обектите”, допълва италианският му колега Александер Нойвал. В сутерена на замъка е подредена изложба от машини, изработени по скици от Леонардо да винчи. Принципът на проектите му винаги е бил един и същ- анализирал е съществуващите неща, разглобявал ги е, и после ги е сглобявал наново. „Това според мен е нещото, което трябва да научим от него. Да развиваме идеи, които не са развити дълго време-стотици или дори повече години”, допълва Брюа.

Великият творец прекарва последните си години в замъците край Лоара

На 50-тина километра от замъка също се организира екзпозиция с инженерните постижения на да Винчи, летателни апарати, построени по негови проекти. В началото е имал само две крила, които е трябвало да бъдат задвижвани от човешката сила. Това обаче не функционирало, и той се опитал да изобрети нещо ново. „Едно от тях силно наподобява модерните парапланери. Човек е седял най-долу, и с помощта на ръцете е можел да управлява летателния апарат, а стежестта си да се накланя на една или друга страна ”, казва Александер Нойвал.

Парапланерът функционира перфектно. Паскал Брюа се опитва да изследва машини, които са създадени от хора вдъхновени от да Винчи, като например мобилните скулптури, задвижвани от вятъра на холандеца Тео Янсен. „Подобно на него и Леонардо да Винчи е бил както художник, така и учен. Неговите произведения са изглеждали естетически добре, но са следвали и ясни правила , а когато човек се ръководи освен от правилата и от сърцето си е способен да създаде изключително красиви неща”, смята френският експерт.
В замъка „Кло Люсе” може да се види и гоблен „Тайната вечеря”, предоставен специално от Ватикана. Последният му проект е замъка Шамбор. По-ранните архитектонични проекти на Леонардо от Милано са залегнали в основата му. „Опитваме се да не смесваме знанията от различни дисциплини и места. Леонардо обач е бил майстор в това. Тази интердисциплинарност е най-важното, което трябва да наследим от него”, смята италианският експерт.
Леонардо да Винчи е бил един от най-модерните европейци още преди пет века, който е искал винаги да преоткрива света, и при това да оставя впечатляващи монументи за вечността.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар