Деси Славчева: Дори и с малко съставки можем да постигнем вкусни резултати

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Зад добрия вкус стои нещо съвсем незначително, щипка добре подбрани и дозирани подправки, твърди кулинарната специалистка

: Магията на подправките се крие в правилно подбраната комбинация и баланс, твърди кулинарният специалист Деси Славчева

Здравейте, каква е вашата история? Кое ви накара да се „гмурнете” в света на подправките?

Здравейте аз съм Деси Славчева и  работя с хора, които обичат вкусната и добре приготвена храна.

Преди години често пътувах по работа, а уикендите разтоварвах със създаване  на нови рецепти и готвене. Понякога занасях от приготвената храна в офиса и забелязах, че забързани и улисани в работа, семейство и пътуване, моите колеги бяха оставили готвенето у дома на заден план. Макар и да харесваха домашно приготвените ястия, в целта си да спестят време, бяха склонни по-скоро да направят компромис с храната, отколкото да прекарат време в кухнята.

Така у мен се зароди идеята за личен готвач. Човекът, който пазарува и готви у вас за вас, докато вие се наслаждавате на добрата компания и уюта на собствения си дом.  

В началото смятах, че повечето от моите клиенти ще са хора, които не готвят, защото не обичат или не им се занимава. В последствие разбрах, че не съм била съвсем права!

С времето разбрах, че част от тези хора искат да готвят, но им липсват идеи, време или достатъчно опит, което неимоверно се отразяваше на резултата, а това им действаше демотивиращо. Спомних си, че колкото и странно да звучи сега и аз съм преминала през този период – липса на време, продукти, идеи. За щастие, разполагах с богата колекция от подправки, тъй като пътувах много и отвсякъде  носех по нещо типично за региона.

С времето кулинарните ми експерименти започнаха да стават все по-вкусни и опростени.  Постепенно осъзнах, че дори и с малко, но добре комбинирани съставки, може да постигнем задоволително вкусни резултати!

Дадох си сметка, че всъщност, това което отличава моя стил на готвене и съответно храната, която приготвям, е по-скоро във вкуса,  отколкото в „уау“ ефекта на използваните продукти и техники. А зад автентичния вкус стоеше нещо съвсем незначително, но всъщност много важно –  щипка добре подбрани и дозирани подправки, допълваща ароматите на използваните основни продукти. Всъщност, това беше тайната съставка, която ми позволяваше да приготвя нещо автентично дори и в случаите, когато разполагах с ограничен брой продукти и малко време или бях на определен режим.

Предлага богата палитра от вкусове и аромати на фермерския пазар „Пендара” в столицата

Къде се крие магията на подправките?

Магията на подправките се крие в правилно подбраната комбинация и баланс. Понякога комбинирам два много доминантни аромата, но в пропорция която да ги балансира.

Как подбирате и смесвате подправките, и коя  е най-нетрадиционната подправка, която сте използвала досега?

Когато смесвам подправки, първо започвам от ястието, за което искам да ги използвам. След това, подбирам подправки, чиито аромати биха паснали на компонентите на даденото ястие и накрая, от тези подправки селектирам онези, които си подхождат – т.е могат да се балансират една друга. Как съм научила това ли? С годините опит готвене и опитване, успях да си създам една моя лична картотека на вкуса. Така всеки път, когато взимам даден продукт минавам през „картотеката“ и избирам подходящата подправка или комбинация за него.

Най- нетрадиционните подправки, които съм ползвала си ги донесох от Нигерия – различни видове местни пипери. Нещо подобно на черен пипер, но в шушулка  и с пушен аромат.

В SoGood мисковете най- нетрадиционната подправка, коят използвам е аджвайна. Използва се в индийската и аюрведичната кухня. Представлява дребни семена с  лек аромат на чубрица.

Подправките служат основно за да придават нови вкусове и аромати на храната. Има ли обаче такива, които могат да вгорчат манджата?

Всяка една неправилно подбрана подправка или предозиране може да „вгорчи“ манджата.

Буквално, в момента се сещам за сминдуха – ако го изпуснем и запечем малко повече, след това ще горчи в ястието.

Спазват ли се някакви пропорции при смесването на подправките, или това е по-скоро въпрос на усет и интуиция?

Усета и интуицията са важни! Реално авторските ми миксове подправки са плод на дългогодишен опит в готвенето и работа с различни аромати и вкусове. Така се придобива усета, а интуицията помага да преминем отвъд общоприетите комбинации и предназначения на подправките. Така например, доверявайки се на интуицията си реших да дам шанс на комбинацията между чубрица и лавандула – получи се един невероятен микс за сладкиши. Миксът нарекох „Магия“ – точно поради тази причина!

Бих казала, че прототипа на даден продукт се създава на база опит, усет и интуиция, но веднъж създаден вече го доизкусуряваме с точни пропорции, които гарантират баланса на ароматите.

Поощрявате ли експериментите с различни вкусове и аромати в кухнята, и към кои готвачи се причислявате, към онези придържащи се строго към рецептите, или към онези, които се изкушават да ги преобразуват в търсене на нови вкусове?

О да, поощрявам с две ръце! Често съветвам моите курсисти и студенти от различните кулинарни академии, в които гостувам като гост лектор или преподавател,  да бъдат себе си и винаги да дават нещо от себе си във всяка една рецепта!

Разбира се има рецепти, в които точното спазване на пропорциите е важно, защото това значително подобрява вкуса и визията.

Наблягате на автентичния вкус на храните. Какво е отношението Ви към гурме ястията, които постигат  „уау” ефекта залагайки  на екстравагантния вид?

Харесвам гурме кухнята, винаги се опитвам да дам завършен вид на ястията си и искрено се възхищавам на моите колеги, които успяват да създадат изящна чиния с перфектен вкус!

Готвенето много прилича на рисуването, защото изисква умения и импровизация. Кой е най-големият кулинарен шедьовър, който сте създала до момента?

Най-големите ми шедьоври са сладкарските – там мога да играя и с вкус и с визия и ефирност на текстурата…

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар