Вино от Норвегия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Норвегия предлага учудващо добри условия за производството на вино

Норвегия се числи сред най-северните винени дестинации в света, а климатът характеризиращ се със студена зима и топло лято се оказва много подходящ за развитието на лозовите масиви. Провинция Телемарк в южната част на страната дори през октомври е доста студено, и все пак през изминалите десетилетия климатът дотолкова се е променил, че в някои области може да се отглеждат лозя. В близост до Кварве се намира едно от лозята, за което се грижи Юлжен Волберг. ”Имаме горещо лято но все още студена зима,а това е най-правилният микроклимат за гроздето и другите плодове, казва винопроизводителят. В допълнение на това земята е плодородна и богата на аминокиселини и минерали. За да не измръзнат лозите, местните винопроизводители ги закриват през зимата.

Южен отглежда както домашни, така и чужди сортове грозде

Отглеждат както норвежки сортове грозде, така и такива от Русия, Северна Америка и Германия като сортът „Соларес” например. „Това е един много студеноустойчив сорт, и ако сме имали хубаво лято, тогава дава добра реколта. Това грозде е много сладко и допринася за чудесния вкус на виното. Ние произвеждаме основно бели вина”, казва Юлжен.
Розето също е част от неговото производство. „Ние норвежците сме силно патриотично настроени, и да произвеждаме норвежко вино е нещо особено за нас”, казва съпругата му Лилиен. Розето което произвеждат е наградено през миналата година от норвежката организация на винопроизводителите със златен медал. „Това вино е свежо с много типичен вкусс аромат на ягоди и френско грозде.”, допълва съпругът и.

Провинция Телемарк е извесна с това, че тук през 19-ти век са открити ските. Винопроизводители като Юлжен Волберг се гордеят не само със своето винопроизводство, но и с това, че могат да го споделят със съседи и гости. Повечето го характеризират „с добър вкус”, „меко и с различен вкус от „ типичните червени вина”. Провинцията е известна с производството на плодове, особено на ябълки, като ябълковото вино също е част от напитките които произвеждат в Телемарк.

По време на една вечерна дегустация, гостите са приканени да познаят кое вино е от ябълки, и кое от грозде. Първо ароматът се тества с носа, като не винаги познават. При все това обаче виното е чудесно. „Това е едно силно вино с интензивен вкус, и това че идва от Норвегия го прави особено ексклузивно”, казва една от гостенките на избата. В Норвегия има близо дузина комерсиални винопроизводители, и мнозина считат бъдещето им за
многообещаващо.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар