Изкуството на… Рубик

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
За Джовани няма нищо по-важно от това да остане близо до корените си

Италианецът Джовани Контарди е съчетал в едно страстта си към кубчето на Рубик и изкуството, създавайки от десетки кубчета уникални картини. „Здравейте аз съм Джовани, и за моето изкуство не ми трябва четка а само кубчета”, казва творецът. За всяка от картините си използва над 700 кубчета. За да ги „нарисува” му отнема до два часа. Това което не използва е лепило, защото нарежда кубчетата върху дъска. Произведението се разваля веднага, след като е създадено. Последователите му в Инстаграм достигат до 350 хил. души. Най-често изобразява известни личности. „Някои считат за необикновенно, ако човек нареди едно кубче за 10 секунди. Излглежда им като нещо извънземно. При моето изкуство е нещо подобно”, казва Джовани. Започнал първо с рекордите.

В сметката му са 60 италиански, 9 европейски и 3 световни рекорда по най-бързо нареждане на кубчето Рубик. И все още нее изгубил способността си, да го нарежда за под 10 секунди дори под вода. Екипът на „Дойче Веле” му отправя специално предизвикателство. Да пресъздаде една от най-великите творби- „Мона Лиза” на да Винчи. Най-голямото предизвикателство пред Джовани не е правилното нареждане на кубчетата, а развитието на проекта пред компютъра. Как точно го прави си остава негова тайна. Разкрива само част от нея.

Изкуството на Рубик

„Работя винаги с черно-бял портрет. Причината за това, е че много по-лесно мога да науча преходите от тъмно към светло, преди да го допълня с цветовете на кубчетата. Така мога много по-добре да развия идеите си, оставайки в същото време близо до оригинала”, разкрива тои. Едва ли някой знае обаче, че има един цвят, който никога не използва. „Никога не ползвам зеления, защото не си пасва с останалите цветове. Джовани все още живее в родния си град Пезаро, като успява да преживее от изкуството си. Работи с галерия от Ню Йорк, която продава произведенията му за петцифрени суми на колекционери от цял свят. Остава си обаче горд със своя произход, а наскоро е пресъздал портрета на най-известния си съгражданин, композиторът Джоакино Росини. „Моят роден град е много важенза мен. Живял съм четири години в Мелбърн, и въпреки че там много ми хареса, разбрах колко е важн да си до корените си. Освен това Пезаро е в центъра между Европа и Азия или САЩ”, казва Джовани.

За направата на „Мона Лиза” също му отиват над 709 кубчета. Работата върви бързо, но е принуден да прави почивки, защото грешките лесно се допускат, но трудно се корегират. И поставянето на последното кубче винаги е нещо особено . Приключва заданието за 90 минути. Така репродукцията на една велика картина и то само с пет цвята е готова. Звучи като фокус, но е истина.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар