Турция чертае светли перспективи за развитието на оранжерийното производство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Съчетавайки умело туризъм,търговия и земеделие, Анталия  се е превърнала във водещ регион в оранжерийното производство

Докато у нас оранжерийното производство  е изтласкано в миманса на земеделието ни, като с всяка изминала година става все по-непривлекателно, било заради остарели оранжерии, изискващи огромни разходи, било заради хроничния недостиг на субсидии, Турция показва, как бавно и постепенно може да се изгражда модерно  и най вече конкурентноспособно оранжерийно производство.

Турските оранжерии са климатизирани , а основните показатели се следят с компютърен софтуер

Анталия-перлата на оранжерийното производство

Големите бели конструкции на оранжериите се виждат навред в региона на Анталия, и това съвсем  не е случайно, защото областта освен в туризма е лидер и в производството на оранжрийна продукция, което идва да ни покаже, колко важно е да има регионализация в земеделието. . Тук няма да видите нивята със слънчоглед или зърно, а полята със зеленчуци и трайни насаждения, просто защото климатичните условия и географското разположение между хълмовете на планината Тавъри брега на  Средиземно море благоприятстват именно  производството на плодове и зеленчуци. Анталия е лидер в производството на домати, а в областта традициите в отглеждането на домати датира от 50-те години на миналия век. За лидерската роля на Анталия в оранжерийното производство  говорят недвусмисленно цифрите- 31% от оранжерийте в Турция се намират в този регион, разположени на 772 декара. При отделните видове оранжерии 81% от тези изградени от стъкло и 54% от тези с найлон са разположени тук.

Халил Козан, председател на борда на Асоциацията на производителите и износители на оранжерийни конструкции

За 2018 г делът на оранжерийното производство на Анталия от общото за страната е бил 47%, и  днес от всеки 100 килограма домати  половината са произведени в региона на Анталия, предимството на която е, че годишно фермерите могат да разчитат на 290 слънчеви дни. Делът на Анталия в производството на парникови домати е 61,7%, в производството на пипер 55,8%, в производството на патладжани 49,5% и в производството на краставици  45,4%. Общо за миналата година Анталия е произвела общо 7 млн. тона зеленчуци, което представлява  дял от 4% от турското. Регионът се превръща също във водещ производител на гъби и авокадо в страната.

Успешният модел на развитие в Анталия обаче не се основава само на земеделието, а и на търговията и туризма. Курортът разполага с 1 000 хотела, и капацитет да приема годишно до 40 млн. туристи, а местните говорят за „модела на ЗТ”. „Ние сме столица не само на туризма, но и на селското стопанство. Знаем обаче, че производството само по себе си не е достатъчно, и залагаме и на търговията и  брандирането, които  са не по-малко важни. Ето зашо наричаме това ЗТ-тоест земеделие,туризъм и търговия. Реалният растеж може да се постигне при преплитането на тези области и правим реални усилия за това” казва Цунейт Доган, член на борда на стоковата борса в Анталия.

Експериментална оранжерия за семепроизводство

Една от оранжериите, които посетихме в региона  на Анталия се използва като експериментална за семепроизводство, като в нея се отглеждат над 52  сорта сладък и лютив пипер. „Това е експериментална територия, в която произвеждаме семена, и виждаме какви са резултатите, като споделяме с останалите фермери, какво производство от декар могат да получат от даден сорт”, казва Емре, който е инженер по аграрни науки. Зеленчуци не се произвеждат само в активния летен сезон между юни и август.

Производството във фермата е напълно биологично, като съществува от три десетилетия.

Оранжерийните конструкции обикновено се изграждат от поликарбон, като се сглобяват панели с ширина  от 9 и с височина от 5,5 метра, като отгоре се оставят прозорци.  Оранжериите  са климатизирани , като водата се подава автоматично и регулярно върху насажденията. Всички показатели като ниво на влажност, температура и други се контролират посредством специален софтуер.

Емре показва лют пипер сорт „Гаази”

„В Турция има различни региони, на някои места добивите при оранжерийните домати достигат до 60 кг на кв. м оранжерийна площ.”, докато в региона на Анталия те са двойно по-ниски”,казва Халил Козан, председател на  управителния съвет на Асоциацията на производителите и износителите на оранжерийни конструкции. Причината за това е горещото време през лятото, като това не позволява да се отглежда продукция през летните месеци. В оранжериите на стопанството работят 50 души. Времето за производство на една реколта достига до 73 дни. „Имаме нужните сертификати за биопроизводство от страна на аграрното ни министерство, както и такива за експорта на продукцията. Инспектират ни непрекъснато, като проверките за това, дали спазваме принципите на биопроизводтсво понякога могат да са веднъж седмично или веднъж месечно”, добавя той.

Страната е сред лидерите на пазара за оранжерийни конструкции

Експортът на оранжерийни конструкции от Турция може да нарастне до 136 млн. долара през следващите  пет   години по данни на  Growtech, организатор на най-голямото изложение в оранжерийната индустрия в света. Бизнесът с производството им до толкова се е разраснал, че на пазара вече работят  90 компании  за строителство и оборудване на оранжерии  и , 70 от които местни. Очаква се пазарът с помощта на инвестиции скоро да достигне до 1 млрд. турски лири, като се ускоряват темповете на местното  производство.

През 2012 година 20   местни производители на оранжерийни конструкции създават турска национална асоциация, в която вече членуват 45 компании, концентрирани  в производството  , внедрявайки високите технологии от западния свят.  Освен с добрата си цена, турските оранжерийни конструкции се характеризират и с добро качество.

Над 52 сорта пипери отглеждат в експериментална оранжерия край Анталия

Годишният капацитет на производство на оранжерийни конструкции се равнява на 5 000 декара , като нивото на разходите за производството на оранжерийни конструкции е между това в Европа и Китай. Към момента 75% от производството на оранжерийни конструкции е насочено за износ, и едва 25% за вътрешния пазар. Турски конструкции се изнасят за страни като Узбекистан , Туркменистан , Азербейджан и съседните Гърция и България.  „Нашето предимство е свързано с геополитическото ни положение, въпреки конкуренцията която имаме от страни като Китай, Испания и Корея. Другото ни предимство са цените, защото можем  да осигурим част от суровините за производството на оранжерийни конструкции”, добавя Козан. Освен това от асоциацията са създали специална академия, в която обучават персонала на оранжериите, и  ги запознават с последните иновации, като имат и специална програма за обучение на жените.

В края на ноември тази година в Анталия ще се проведе 19-ят традиционен панаир на оранжерийното производство, на което се очакват над 800 изложители от цял свят, и 900 хил. посетители от 130 държави.

С надежда за по-добро производство

Производството на домати в Турция през 2018 година е отбелязало известен спад поради намаляване на обработваемите площи. Допълнително някои фермери са се пренасочили към други култури заради ограниченията за експорт на руския пазар. Освен това климатичните промени, високите температурни амплитуди особено в северната част на страната и борбата с болести като мухъла и доматения  миниращ молец също са се отразили негативно върху производството. През тази година според председателя на Асоциацията на производителите на плодове  зеленчуци в Анталия  Невзат Авкхан  производството на домати  се е увеличило с между 100 и 150%, като изкупната цена на доматите е достигала до 0,5 долара за килограм. Пораженията от доматения миниращ молец и през тази година са  оказали  негативно  влияние върху производството и са довели до повишаване на цените. Друг важен проблем при цените на доматите е разликата между цената на производителя и цената на дребно. По информация на frehplaza.com производителите в Анталия и Мерсин продават доматите си около 0,60 – 0,70 долара  за кг, докато продажната цена в Истанбул е около 1,75 долара за кг. Някои конкретни сортове домати се продават по 3,20 долара за килограм .

Според експертите основната причина за това е високия марж на печалба на търговците на едро и супермаркетите. В Турция  обаче се подготвя нов закон за контрол на разликата в цените между производителите и търговците на дребно.

Експоцентърът на Анталия е домакин на най-голямото изложение за оранжерината индустрия в света

През 2017/2018 г. по данни на Tomato News  Турция  се е  намирала на   шесто място в световен мащаб сред страните, които изнасят доматено пюре, зад Португалия, и пред Иран. Обемът на експорта през 2018/19 стопанска година   е възлизал на 159 300 тона , увеличение близо 20 000 тона  (+ 14%) в сравнение с предходната пазарна година, и с 27 000 тона  (+ 21%) в сравнение с средната стойност на трите предходни маркетингови години.

Що се отнася до експорта на зелен пипер, основните пазари за турски зелени чушки са Германия, Франция,Швейцария и Холандия. По данни на асоциацията на износителите, през 2018 година турският зелен пипер е бил изнесен общо в 49 различни страни по света, като обемът на изнесената продукция се е увеличил с 36% спрямо година по-рано, до 75 500 тона. В парично изражение стойността на износа се е увеличил за споменатия период с 23% до 68,5 млн. долара.  Както и при доматите, така и при зеления пипер основно благотворно влияние за производството е оказало отварянето на руския пазар.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар