Пътешествие по следите на маврите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Едно пътуване по следите на маврите

В своето пътешествие репортерката на „Дойче веле” Мегин Лейх  ни повежда по следите на маврите. А къде другаде може да ги забележите най-явно, освен в Гранада. Великолепието на града найнапред може да се открие отгоре, от Мирадор де Сан Николас, откъдето се открива най-красивата гледка към основната забележителност на Гранада- дворецът Алхамбра. Той е една от най-посещаваните забележителности в испания. Тук някога са резидирали мюсюлманските управители на Гранада . Ако имате късмет, може да срещнете главният археолог на Алхамбра, който да ви обясни особеностите на изкуството на маврите. „Тук например виждаме комбинация между флорални  мотиви, геометрични елементи и и украса със суни от Корана В това се крие и особеността на техния стил”, разкрива археологът Фернандо Мартинес.

Франциско Мартинес показва особеностите в изкуството на маврите

Най-известното място в Алхамбра е дворът на лъвовете, наречен на чешма, изградена върху 12 каменни лъва. „Всеки султан е искал да има свой собствен палат за да създава респект у околните”, добавя археологът. Така се появил и летният султански дворец със своите градини и водоскоци.  Под двореца се намират тесните улички на стария град, където следите на маврите също са ясно различими.  В центъра на града може да изпробвате известната  испанска тапас.  Както в цяла Испания, така и в Гранада може да усетите типичната   тапас-култура. „Разликата е, че тук почти всички заведения предлагат на гостите си да пробват тапас безплатно на малки порции като мезе за чаша вино или друга напитка”, разкрива екскурзоводът Мануел Естудио.

В заведенията в Гранада тапас е безплатна добавка към чаша вино

Недалеч  е и типичния градски пазар, където може да си намерите всякакви сувениири, и да се почувствате като в приказките  от „1001 нощ”.  Тук Мегин открива кърпа, която може да влезе в употреба за курса по фламенко. Учителката и кармен я очаква, но Мегин признава, че изпитва известен страх. В местното градско училище курсовете по фламенко са много популярни сред туристите. Само за час напредъкът на Мегин в усвояване на традиционния испански танц е видим.

Алхамбра е сред най-разпознаваемите забележителности в Ипания

Най-красивият паметник в старата част на Гранада е ренесансовата катедрала, построена след края на господството на арабите от християнските владетели на страната. Малко скрита от публиката пък е „Ел банюело”, истинска арабска баня от 11-ти век, и един от най-старите паметници на архитектурата в Гранада. Днес тя е превърната в музей разбира се, и не може да я ползвате по предназначение, но ако искате да изпитате на гърба си ориенталската култура, може да посетите един истински модерен хамам с басейни със студена и топла вода.

„Преди хиляда години къщите са били без бани, и тогава тук сме имали  над 320 обществени бани, в които хората са се разтоварвали и релаксирали, и са използвали престоя си в тях за да сключват търговски сделки”, казва Хосе  Гарсия.

Привечер пък може да приключите с посещение в заведение, където да послушате фламенко на живо.  „Всичко което свирим и пеем е чиста импровизация. Ние изпълняваме  това, което чувстваме със сърцата си, и искаме да го предадем на публиката”, казва Ванеса Варгас.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар