Зеленото злато на Сицилия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Шам фъстъкът-зеленото злато на Сицилия

От реиона на Калабрия  идва най-добрият италиански шам фъстък, а по време на празника на шам фъстъка в малкото италианско градче Бронте жители и гости почитат „зеленото злато” на Сицилия. По време на фестивала всички могат да опитат шам фъстък в безброй варианти, и десетки хиляди се събират всяка година на традиционния фестивал.  20 евро за килограм, е цената на „зеленото злато”, която само тук  може да видите. Местният шам фъстък Pistachio di Bronte е включенв списъка със защитени географски наименования.

Клаудио Лука е един от  местните кулинарни специалисти, който прави от него песто, крем и всякакви вкусотии. Интензивния зелен цвят е една от особеностите на Pistachio di Bronte. „нашият шам фъстък е с мазен и смолист аромат, което му придава особен вкус който може да допълва редица други съставки”, казва Клаудио.

Ша фестивала в италианското граде Бронте може да опитате всякакви варианти на ястия с шам фъстък

Бронте се намира на 800 метра надморска височина, западно от вулкана Етна. По-рано реколтата от фъстъци е карана с различни пъстроцветни каруци, днес  те са част от атракцията по време на фестивала. Всичко може да се пробва, при това приготвено на място по време на празника като например крокан от шан фастък.  Въобще ядките могат да се открият навсякъде- в хляба, сиренето и салама, в сицилианските каноли, раци и дори сладолед. „Мога да усетя мазнината на фъстъците, не е много вкусна, но е свежа като крем”, казва една посетителка.

Шам фъстъците идват от Близкия изток. Днес най-големите производители са САЩ и Иран. Производството на шам фъстък в региона на Бронте е твърде ограничено и е малко под  1% от световното, но особените вулканични почви богати на минерали придават един специфичен аромат на местните шам фъстъци.  Реколтата  се събира ръчно и с много усилия  на всеки две години. Клаудио Лука е един от най-големите производители на шам фъстък в региона. „Особеното тук около Етна са различните температури. Ако през деня е много горещо, през нощта става доста студено. През зимата пък имаме много сняг, а мразът  убива вредителите, ето защо нямаме нужда от пестициди за нашите шам фъстъци”, разкрива Клаудио.

В ресторант Пепе Роса предлагат специално меню с ястия на основата на шам фъстък

В ресторант Pepe Rosa по време на фестивала се сервира специално меню с шам фъстък – първо брускета, след това пица с грис от шам фъстък и накрая тартуфо от шам фъстък. Любителите на пастата пък могат да пробват свежо приготвени макарони смес от брашно от твърда пшеница и брашно от шам фъстък. „Идват все повече и повече хора, и всяка година поставяме рекорд по посещаемост”, казва Корена Саита.

А така наречената филета- сладкиш от тесто с шам фастък , печена на дървени въглища, разбира се с крем от шам фъстък и поръсена с натрошени фъстъци., нещо което може да опитате само тук и да  споделите с приятели или с цялото  семейство.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар