Веган мода: Чанти от ябълки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Швейцарската дизайнерка Таня Шенкер

Швейцарска компания създава специален материал, като за суровина използва остатъци от ябълки, от който създават луксозни чанти. Това че сладките плодове могат да послужат не само за храна открила швейцарската дизайнерка Таня Шенкер в търсене на алтернативен материал за кожени чанти. Оказало се, че от остатъците от ябълки  може да се произвежда  не само хартия, но и материал почти наподобяващ естествената кожа. За нея това е пример, как може да се направи един истински зелен бизнес, който да допринася същевременно за намаляване на хранителните отпадъци. „За мен беше важно всяка една част от чантите, които създавам да е произведена  по устойчив път. Това важи както за материалите, така и за самия дизайн. С времето ние консумираме все повече и повече, ето защо исках и чрез дизайна да създам неща, които могат да се използват по-дълго време”, признава Таня.  Например чанти, които  могат да служат на потребителите си минимум за следващите 10 години.

Най-много ябълки в Западна Европа се отглеждат в Южен Тирол. Най-хубавите плодове отиват в свежо състояние  в търговската мрежа, останалите се преработват на ябълков соки мус. Това което остава след преработката им се превръща в основна суровина за чантите на Таня. Магдалена кьослер се радва, че има инициативни хора, които решават да оползотворяват, а не да изхвърлят отпадъци. „Хората все повече разбират, че трябва да се обръща внимание  на околната среда, да се намалява потреблението  и да се преработват отпадъците”, казва тя.

Веган мода: чанти от ябълки

Таня Шенкер произвежда своите чанти в Ломбардия, на около 300 километра югозападно от Тирол.  Като дете тя е мечтала да стане откривателка, по-късно се насочила към  модния бранш. През 2017 година основала своята марка Happy Genie  с идеята да произвежда веган луксозни чанти,използвайки кожа съдържаща 50% изсушени ябълки. „Този материал, който много наподобява истинската кожа се създава от този ябълков прах, койтосе получава при изсушаване и обработка на отпадъците, като се създават тънки слоеве материал, които накрая се щамповат за да се получи структура, наподобяваща на кожата”, разяснява  Таня.

Всички части на чантите идват от Италия. Семейна манифактура в Северна Италия изработва самите чанти. „Това за нас е един истински революционен материал, и ние с любопитство пробваме какво може да се произведе от него”, казва младата собственичка на манифактурата.

Ябълките обаче не са единствения материал, познат в модната индустрия в Швейцария, защото още една компания се е ориентирала към създаването на чанти от банановите обелки. Във Великобритания пък експериментират в създаването на модни аксесоари от остатъците от ананаси. Таня Шенкер бавно разширява гамата от продукти, създавани от този необикновен материал например с чанти за преносими компютри. „Смятаме  че с този материал открихме една истинска ниша, тъй като търсенето на подобни продукти все повече нараства не само тук в Европа, но и в САЩ. Това е така, защото все повече компании се ориентират към използване на аксесоари създадени от устойчиви материали”, казва Таня. И нейните чанти предизвикаха истински фурор по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, иначе за желаещите да се сдобият с подобна чанта, най-лесният път да си я купят  е през интернет, макар че цената и от 500 евро  едва ли ще е по джоба на всеки.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар