Как младите професионализираха винопроизводството в Алентежу

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Младите тласкат португалското винопроизводство напред

Виненият  сектор е водещ не само в провинция Алентежу, но и в цяла Португалия, а четири от всеки десет бутилки вино се продават на вътрешния пазар. В последните десетилетия все повече млади хора навлизат във винопроизводството, а с поставянето му на професионални основи се цели да се намери повсеместно признание на португалското вино.

„Въпреки подобно позитивно развитие, по отношение на експорта и цените секторът все още се нуждае от по-голяма защита”, казва Франциско Матюс, председател на регионалната комисия  на винопроизводителите в Алентежу (CVRA). Тя е тази, която отговаря за сертифицирането, контрола и опазването на регионалните вина в провинцията. „Винопроизводството тук върви заедно с храните и бележи постоянен растеж”, допълва още той. „Начинът по който потребителите приемаха вината  ни в началото на 90-те години беше свързан с една своеобразна техническа революция. Нещо повече в последните три десетилетия регионът на Алентежу силно се подмлади”, продължава разказа си  Франциско. В сектора  според него навлязоха за това време много млади хора както и все повече образовани специалисти с натрупан опит в други страни и  професионални виждания и представи за развитието а винопроизводството.

 „Днес имаме много хора, работещи  тук в Алентежу, които са завършили или учат извън Португалия и са натрупали своя професионален опит навън. След  това идват със своя „световен опит” тъкмо тук. Ние сме отворени към това и напълно го подкрепяме”, продължава той.

Устойчиво преструктуриране на сектора

В провинция Алентежу развиват специална програма за повишаване устойчивостта на винопроизводството , и за тази инициатива специално санастояли от CVRA, въпреки че подобни програми съществуват в други региони по света. Това обаче е пример, как иновациите слагат отпечатък върху развитието на региона на Алентежу.

Стартиралата през 2015 година програма започна с 94 членове, и сега са вече 386. Жоао Барозо, ръководещ португалската браншова организация на винопроизводителите разяснява, че целта и е  не само да стимулира отглеждането на лози и винопроизводството, но и създаването на мрежи на национално и регионално ниво заедно с изследователски центрове и университети.

От своя страна португалската браншова организация изисква  въвеждане на екологични и устойчиви практики в отглеждането  на лозите и винопроизводството. Освен това наскоро бяха обявени печелившите  в инициативата за коопериране с цел създаване на иновативни проекти des LIAISON-Projekts 2019 European Rural Innovation Competition, която е част от Европейското партньорство за иновации за производството на селскостопанска продукция. (EIP-AGRI) към ЕК.

Винопроизводителите от Алентежу ползват и европейски субсидии за да подобрят качеството на своята продукция. „Европейските фондове са важна част от нашите инвестиции”, казва Франциско, като посочва, че субсидиите отиват както за намиране на нови пазари, така и за подпомагане на износа на вино зад граница.”

Той определя програмата за подпомагане на винопроизводството като „крайъгълен камък”, защото  периода между 2000 и 2017 година за развитието на сектора в Алентежу по нея са били заделени 137 млн. евро, „което съответства на  инвестиции от 200 млн. евро в селските райони”, подчертава още той. За същия период са били преструктурирани 17 хил. ха от лозовите масиви в региона.

През 2018 година производството на вино в Алентежу е било добро, като производителите отчитат по-добра година в сравнение с предходната, когато е било отбелязано едно своеобразно тригодишно дъно в производството  заради засушаването.

От Португалия към света

През тази година винопроизводството не достигна същите числа, поради липсата на каквито и да са валежи.Въпреки това Франциско е убеден, че виното ще е с много добро качество, което потвърждават и редица винопроизводители. По данни на Португалския институт по лозата и виното, през миналата година в алентежу са били регистрирани 21 962 ха с лозя от общо 24 544  хектара.

С течение на времето използването на името „Алентежу” като марка се превърна в предимство за местните винопроизводители , твърди Франциско, защото от години регионът е водещ на пазара на вино в Португалия.

„Нашият пазарен дял е около 40% от сертифицираните вина в страната, което е много добре и през 2018 година средните ни цени са над средните за страната”, казва председателят на CVRA.

Износът на вина от Алентежу остава относително стабилен, като между 2015 и 2018 година е достигнал близо до 20 млн. литра вино, а средният оборот от експорта на вино е достигнал до 62,3 млн. евро. Основната експортна дестинация си остава Европа, макар че има винопроизводители,които намират пазар и в страни като Ангола, Бразилия и САЩ. Това което според Франциско все още липсва на региона на алентежу, е създаване на по-висока финансова  стойност като се рискува с увеличаване на износа и неговата диверсификация по страни.

Превод : Мартин Иванов

по материали на euractiv.de

Snimki: euractiv.de

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар