Темпелхоф- някога последната надежда за спасение на берлинчани , днес паркинг и място за развлечения

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

Човек не трябва да живее дълго, за да стане свидетел на превратностите на историята. С една такава превратност се сблъсквам, решавайки да посетя някога легендарното летище Темпелхоф , плацдарм и основен пункт за снабдяване на блокирания западен Берлин с най-необходимото за оцеляване, днес превърнато в паркинг и парк за разходки. Можеш дори да се разходиш по пистата, където са кацали и излитали самолетите на съюзниците, останали в историята с галеното име Die „Rosinenbombenучастници в може би една от най-мащабните хуманитарни акции в съвремеността.

Днес летище Темпелхоф е превърнато в паркинг и парк за развлечение

Разбира се за нея сега напомнят няколкото надписа в метрото, и паркът с мемориалния паметник, посветен на летците участвали в тази безпрецедентна за времето си акция, и тук таме възпоменателните пана. „Ако търсите „Музея на съюзническите сили“, той вече е преместен в друг регион на Берлин“, ми казва възрастен служител в информационния център в колосално изглеждащата като размери сграда на летището. Иначе отвън все още стои табела, според която споменатият музей би трябвало да се намира в „хангар №7“. Организираме ежедневно турове в сградата на летището. Следващата обиколка на немски език е в 16 часа и струва 15 евро“, добавя момичето от инфоцентъра.

Оттук са излитали и кацали съюзническите самолети през време на блокадата

А какво е било някога ли? Някога, когато обсаденият от съветските войски Западен Берлин е бил отрязан от света, а самолетите на съюзниците са били единствената надежда на берлинчани да преживеят онези мъчителни месеци на блокада, проточила се от 4 юни 1948-а до 2 май 1949 година. Въздушният мост над Берлин приключил официално на 3 септември същата година. В онези години в западните части на Берлин са живели 2,2 млн. души, включително и около 13 000войници на съюзническите сили заедно със семействата им.

Паметникът посветен на участвалите във Въздушния мост над Берлин

До установяването на блокадата 65% от храните осигурявани за жителите на града са идвали от западния сектор на Берлин. При установяването на блокадата жителите на западните сектори са разполагали с храни за 3 дни, лекарства за 6 месеца, гориво за 4 месеца, дизел за 8 седмици и въглища за отопление за 35 дни. Водата за готвене е щяла да стигне за 38 днии за три седмици за работа на ВЕЦ инсталациите.

Няколко пна около летището напомнят за легендарната му история днес

Според тогавашните разчети дневния порцион от храни за мъжете и жените в килокалории е бил съответно 3 400 и 2 400 килокалории, но за нормално потребление във времената на блокадата се е считал дневен порцион от 1 400 килокалории на ден. Когато е стартирала операцията „Въздушен мост“ се е смятало, че дневно на жителите на Западен Берлин е трябвало да се доставят по 7 500 тона храни и медикаменти. В последствие тази цифра е била повишена на 10 000 тона. Освен американски самолети в подсигуряването на жителите с продоволствени стоки са се включили британски и австралийски самолети. Още тогава 65% от жителите на Западен Берлин са смятали, че няма да преживеят зимата, въпреки помощта на съюзническите сили.

Възпоменателните надписи върху паметника

В операция „Въздушен мост“ са се включили общо 277 560 самолета от които близо 190 хил. американски и около 88 хил. британски. За колосалния характер на акцията свидетелства това, че благодарение на съюзниците , на жителите на Западен Берлин за времето между юни 1948-ма и септември 1949-та година са били доставени общо 2,1 млрд. тона продукти, от които близо 489 млн. тона храни.

С помощта на самолетите на децата в Западен Берлин са доставяни бонбони и лакомства, а на 24 декември 1948 година е организирана специална акция за доставяне на подаръци , станала известна като „Акция Дядо Коледа“.

Това са само част от фактите, които доказват, колко драматични са били онези дни, следите от които днес изглеждат все по-избледнели. Все пак на 12 май 2019 година е била отбелязана 70а годишнината от операция Въздушен мост“ под мотото „Да празнуваме и помни“.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар