Щрихи от историята на едни барокови градини

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

Краят на 17-ти и началото на 18-ти век е времето на барока , време в което както в модата не само що се отнася до облеклото, но и до облика на градините в дворците се диктува от Франция, или по-точно от едно място-Версай. Всички дворове в Европа се стремели да подражават на френския. И построените насетне паркове и градини по пищност и ансамбъл от типични за епохата геометрични фигури ще са сходни с тези на Версай. Прекрасен пример за това е дворцовият комплекс „Петерхоф“ в Русия, чието строителство продължило до 1756 година

Градините са строени по модел на тези във Версай

В Германия такъв пример са градините на двореца „Шарлотенбург“. Великолепен пример за дворцови градини, следвали модата на онези времена. Създадени са на границата между 16-ти и 17-ти век през 1695 година от умната и отворена към света курфюрстина на Бранденбург Софи Шарлоте.

Реставрирани са якои типични за времето на барока геометрични фигури

За нейната отвореност към света говори и факта че е била истински полиглот за онези времена, владеейки английски, италиански и френски език. Освен това е свирила на клавесин и е пяла арии от италиански опери.
Интересът и към висшето градинарско изкуство е предизвикан по време на едно пътуване до Франция през 1679 година.

…и скулптурни фигури край езерето с патици

Тя поканила един от учениците на известния градинар на Версай Андре льо Нотр- Симон Годио, поставяйки му за задача да направи едни от най-модерните за времето си градини в немскоезичното пространство. Идеята на благородничката била, в тях да се организират танцови забави за двора.
Съвсем скоро изградените във френски стил градини били разширени, защото от 1701 година Софи Шарлоте била провъзгласена за първата кралица на Прусия.

Дори и някои от растенията са подрязани така, че да напомнят на онази епоха

След това при наследниците на Фридрих Велики в края на 18-ти век са оформени по модела на английските градини. Градините заедно с двореца са напълно реставрирани след края на Втората световна война, по време на която са почти разрушени.

Мартин Иванов
По материали от интернет
Снимки: Личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар