Минималистично хартиено изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Алексей Жойер

Алексей Жойер от Минск създава напълно функциониращи модели само с помощта на лепило и хартия. Без значение от това че са малки, всички негови модели са напълно работещи. Още от дете той създава минималистични обекти от хартия. Когато е на 10 години се опитва да създаде своя първи мотор. Успява да го направи обаче доста по-късно. Опитва непрекъснато, като при най-сложните модели прави до седем опита. Рядко ми се случва да направя нещо, което да работи от първия опит. Обикновено при първия опит не се получава, защото нищо не се залепва, тъй като съм използвал сухо лепило. Тогава започвам отначало“, казва той.

За всеки от обектите които създава се нуждае най-малко от седмица време. Концепцията за всеки от тях създава в продължение на месеци. Те най-често не надминават по големина един сантиметър, а най-малките части са от по няколко милиметра.

Минималистичните модели а един инжинер

Беж желание нищо не може да се получи. Дадена идея може да ти се стори чудесна, и след това бързо да я изоставиш, ако за няколко часа не успееш да я претвориш, Ето защо трябва наистина да :гориш“ около нея, за да се получи“. Казва Алексей. Често по време на работата по един обект му идва идеята за следващ проект. Видеата в YouTube с неговите модели събират по 800 хил. гледания. Над 18 хил. абоната следят как създава своите обекти. Освен миниатюрни мотори създава и минималистични музикални инструменти- и всичко еот хартия.

Това да създава подобни обекти Алексей е превърнал в свое хоби, а в беларуската столица работи като разработчик на софтуер. Всяка година изработва само между един и два минималистични модела от хартия. Въпреки това се интересува, как хората реагират на обектите, които създава. „Разбира се за мен е важно как реагират хората, и е чудесно когато получавам позитивни отзиви за видеата, които правя, но аз ги правя за самия себе си за да покажа, че могат да се създават напълно функционални модели от хартия“, разкрива Алексей.

За всички които имат време и желание да направят подобни модели, той публикува подробни указания в мрежата, дори и да не изглеждат толкова прости, защото винаги се ръководи от принципа, че всеки трябва да се предизвиква сам себе си. Много се радвам, когато всичко се получи от идеята до реализацията. За моите модели следвам един много прост критерии- дали функционират или не, и ако всичко е добре, значи няма как да не се чувстваш добре“, добавя той. Алексей гледа на себе си не като творец, а като на инженер, който със своите модели иска да покаже, че за хартията няма граници….

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле“

Снимки: „Дойче веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар