Изложба разкрива най-големите постижения от историята на автомобила

Rate this post
Изложба показва приноът н автомобилите за развитието на съвременното общество

Няма нещо друго, което да е оказало подобно влияние на обществото, както автомобила- от неговото производство, през дизайна до мобилността. Всички тези неща са изпълнени с крайъгълни камъни и постижения от автомобилната история. Ето защо специална изложба посветена на колите в британската столица Лондон показва част от тези постижения, и това, как те са оказали влияние върху развитието на обществото ни в последнит е 130 години. В нея са представени 15 ключови за автомобилната история експоната .Искаме да покажем по различен начин, как в сравнително кратката си история, автомобилът е оказал толкова дълбоко влияние върху заобикалящия ни свят“, казва кураторът на изложбата Бренън Кормиър. Заедно с триколката на Бенц:, произведена през 1886 година, и станала известна като първия автомобил завзел света, може да се види и „Форд“ Т, първият модел навлязъл в масово производство в началото на 20-ти век. Изложбата документира влиянието на автомобила върху различни аспекти на дизайна. „Всички са видели, какво е постигнал с този модел Форд. Имало е много дизайнери, които са мислили върху бъдещето на дизайна. Например строителните дизайнери постепенно започнали да се замислят как по-бързо да строят, а това от което са се интересували е, как да направят дизайна по-лек и достъпен за всички нас“, казва Елизабет Бисли.

Hispanos Visa е нй-скъпият сред старите автомобили

Съвсем друг тренд показва един модел на Hispanos Visa от 1922 година, който днес е най-скъпият експонат сред старите автомобили и е показател за лайфстайл и лукс. „Тези коли са направени по поръчка на собствеиците им, които са избирали в какъв цвят да са и как да изглежда повърхноста им. Така се родила идеята за модния дизайн“, казва Есме Хоус.

Раждането на модния дизайн може да се види най-вече в създаваните продукти и дрехи, които хората са обичали да носят докато карат автомобилите си. „Най-интересното е, че дизайнерите на автомобилите са били вдъхновявани от идеите в модния дизайн и сезонноста на облеклата“, добавя тя. Така според нея това е спомогнало да се дефинира по нов начин автомобилният дизайн.

Друг интересен обект е една чехословашка „Татра“, произведена през 1943 година, една от първите коли на пътя, пресъздаваща по форма „линията на тока”. Тази линия се е считала за нещо като естетика на модерността според нея, пресъздадена“ например в модния дизайн, като е трябвало да демонстрира напредък и движение. Тази линия е вдъхновила обаче не само създателите на дрехи, но идизайна на вентилаторите и машините за рязане на хляб. Следвайки линията на тока е създаден и първият VW, който със своята кабина на „Месершмит“ е допринесъл за това, следвоенното общество да стане по-мобилно и създал така основата за развитието на туризма.

Това са били сравнително достъпни автомобили, които са позволявали на хората да изминават доста дълги отсечки. Хората са ги ползвали по време на почивките си за да достигат до места, които иначе никога не биха видели“, продължава Елизабет. През 60-те години на миналия век все повече потребители започнали сами да поръчват автомобилите си. Пренаселването с автомобили обаче постепенно довело до задръствания по улиците и негативни последици за околната среда. До какво можело да доведе това?

Все повече разработчици на автомобили мечтаят за екологично чисти автомобили, които да не замърсяват въздуха. „На колите може да се гледа като на символ на свободата, стига човек да не е принуден да чака в задръствания“, смята Кристиан болонези.

Какможем да направим един по-добър свят ли? Има много възможности за това, и мисля че можем малко да се поучим от промените, до които е довел автомобила през последните 130 години“,казва Брендън. Това според него би ни помогнало в бъдеще по-добре да разберем и изобразим мобилността. А как би изглеждала тя със своите летящи коли, които повече няма да произвеждат вредни емисии, тепърва ще видим. Ясното сега е че мнозина разработчици първо ще трябва да представят множество прототипи на подобни автомобили с криле и без колела.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар