Нови супер храни на Зелената седмица в Берлин

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Хранителният бранш все повече се насочва към нишовите потребители

И през 2020 година храните, които светът преоткрива като супер бяха сред водещите акценти на „Зелената седмица“ в Берлин. Посетителите отново можеха да опитат всичко, от здравословни зърнени миксове от Финландия, , до истинска „витаминозна бомба“ -смес от мед и сушени плодове от Латвия, не само това, защото за любителите на веган кухнята се предлагаше сирене на основата на бадемово мляко. Другите съставки в него са още кокосово масло и различни видове билки.

Африка привлече интереса на посетителите с нови за европейския потребител супер храни

Един от хитовете на тазгодишното изложение са африканските супер храни , а по време на форума броят на страните изложители от Черния континент беше 14. Изложение от подобен мащаб дава възможност на дребни и средни африкански производители да представят продуктите си пред по-голяма аудитория. Една от страните-Мали се представи например с таблетки и чай от листата на моринга, които могат да се смесват с храни или да се пият като разтворима напитка.

Те съдържат 17 пъти повече калции от млякото и 10 пъти повече Витамин А от морковите. Храните на базата на кактуси също скоро могат да се озоват на европейската трапеза, или поне на масата на по-претенциозните последователи на здравословните тенденции на хранене. Още повече, че въпреки отправените от страна на някои африкански страни критики по време на провелата се в рамките на изложението Глобална конференция по прехрана и земеделие, европейският комисар Януш Войчеховски декларира, че Европа оставя отворени врати на пазарите си за африкански храни.

Най-новата супер храна може би е брашното от банани, което показа един кооператив от Мозамбик. То се прави от зелени банани и може да се използва за направата на различни тестени изделия или да се пие като разтворима енергийна напитка.

Мозамбик търси пазари за висококачественото си бананово брашно

Банановото брашно съвсем не е нов продукт защото такова се произвежда например в Италия, но това което произвеждаме в Мозамбик е напълно биологично,и това което тук искаме да направим , е да намерим нови пазари за него“, казва Ерик Банановото брашно се радва на особен интерес в Берлин според него, и все повече хора са любопитни да научат повече за хранителните му стойности, признава още той. Ерик е мениджър на кооператив, в който влизат близо 75 производители не само на банани но и на други плодове. Интересното е, че традициите в производството на бананово брашно в Мозамбик датират от цели осем десетилетия. Щом разбира откъде съм, Ерик веднага се опитва с окото на опитен търговец да разбере, дали банановото брашно не може да пробие и на българския пазар.

Мароко заложи на шафрана

Латифа коказва подукти от шафран от марокански кооператив

Известна с ароматите на своите екзотични масла, мароканците през тази година заложиха на шафранът, друга преоткрита от европейците „супер храна“, обявявана за златото на висшата кулинария. В Берлин се представиха близо 20 кооператива от тази стрна, някои от които производители на шафран. „В нашия кооператив работят 30 човека от различни семейства, които отглеждат шафран на 2 хектара земя без да използваме каквито и да са химикали“, казваЛатифа, една от членкооператорките. Земите на кооператива се намират в близост до град Маракеш. Годишното производство на кооператива е 300 килограма шафран. Мароканският експорт на тази много ценна подправка е насочен основно за страните от Персийския залив и Франция. В последните години земеделските кооперативи и особено женските се радват на особена популярност в страната, а още по време на предходния крал Хасан II е била приета специална програма за подпомагане на кооперативното дело.

Големи компании все повече се насочват към нишови потребители

Традиционно вече за поредна година на „Зелена седмица“ не мина и без представяне на различни продукти за вегани, като този път медийният интерес обра специален веган колбас, представен от „Нестле“. Перспективите на пазара за веган продукти очевидно са толкова големи, че към тях се насочват не само стартиращи бизнеси, но и големи индустриални концерни.

Делът на нишовите потребители ще продължава да расте, и компаниите от хранителната индустрия тепъррва ще изкарват още повече веган продукти, смята Александер Антонов

През тази година представихме нашия веган колбас наречен Incredible Wurst в 14 страни по света, като той идва година след нашия веган бъргър, от който продадохме близо 10 млн. броя“, казва Александер Антонов, пресговорител на германското подразделение на „Нестле“. Според него зад създаването на подобни нишови храни се крие сериозен научноизследователски потенциал и 30 годишен опит. В момента се включва израелския опит на компания, придобита от концерна преди три-четири години. „Израел както знаем е една от страните с най-голям брой вегани в света, а веган саламът който предлагаме, в съставен изцяло от натурални продукти, защото смятаме, че това е една много чувствителна група от потребители“, продължава той. Тайната на успеха на подобни нишови продукти според Антонов се крие в това, че хората все повече искат да се хранят с храни произведени при максимално щадене на околната среда, а този веган салам е произведен с 90% по-малко използване на вода и с 80% по-малко обработваеми площи, като притова производството а вредни емисии е с 90% по-малко в сравнение с производството на обикновено месо.

Признава, че големите концерни като „Нстле“ не се страхуват от това, че все повече стартиращибизнеси се ориентират към нишовите потребители на храни, а търсят коопериране с тях още пове че блодарение на иновациите се ускоряв технологичния процес на производството на тези храни. По отношение на вегетарианците броят им непрекъснато се увеличава, като делът им в момента е около 7% годишно като още по-голям е делът на флекситарианците, които достиат до 30%. „Смятаме, че този ръст ще продължи и ние трябва да се опитаме да го задоволим, като и същевременно ще трябва да продължим дасе учим“, добавя още Антонов.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар