Тортено изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Бен Калън с последното си произведение

Бен Калън известен не само с прозвището си  „Кралят на печивата” (The Bakeking), но и със своето креативно мислене. Един от последните му проекти е торта, наподобяваща шимпанзе  в естествена големина. Неговият свят е светът на тортите и сладкишите, а най-добрите представители на тортеното изкуство се срещат веднъж годишно на специално изложение в Бирмингам.

В това интересно и сладко изкуство уменията си показват  близо  1300 професионалисти  и любители . Често това са произведения на изкуството, за които е много трудно човек да си представи  че са чудесни тортички, като фигурата на героиня в почти човешки ръст от известния сериал Killing Eve. „Чудесното в това изложение са пълните с креативни идеи творения на всички участници, и тук всеки получава много ценни съвети, които могат да подобрят работата му”, казва Бен, разхождайки се между щандовете.

Едва ли може да си представите да си похапвате торта наподобяваща човешки череп

Една от последните си поръчки, които показва пред екипа на „Дойче Веле” е торта във формата на шимпанзе в естествени размери, разбира се  с банан в ръка.  Творението е с височина от един метър и тегло от 80 килограма. Създаването на проекта му отнело четири дни

„Най-голямото предизвикателство пред нен бе, да пресъздам поведението на шимпанзето, защото е толкова рядко да видиш как се държи едно шимпанзе. И до сега не ми е ясно поведението им, но има толкова много снимки на шимпанзета, правещи разни смешни неща със крака и ръце”, казва творецът.

За да пресъздаде шимпанзето в своето дизайнерско студио, Бен залепва множество тортенио основи., които изрязва в грубата форма на шимпанзе. Той няма професионално сладкарско образование, а е завършил  изкуство и графика. Страстта му към тортите се появила значително по-късно. „Да се науча да правя торти за мен беше много лесно. Просто се обадих на майка ми, и я попитах как става. Това беше началото”, признава „Кралят на печивата”. Структурата на костите моделира от специална захароподобна маса, наречена фондон, която използва и за формиране на лицето на животното.  „Това ще е най-горната част, която хората ще виждат, ето защо наистина трябва да работя доста концентрирано, защото всяка грешка ще означава, че всичко трябва да се направи наново”, обяснява Бен.

Майстори и любители се надпреварват в Бирмингам с всевъзможни проекти

Подобни сладки творения  Бен Калън създава от 2014 година насам, и се изхранва с продажбата им за различни поводи- от рождени дни през свадби и юбилеи. Освен това демонстрира изкуството си във видеоканал в YouTube.  „Повечето хора дори не знаят кой стои зад подобно произведение, и виждат само крайния продукт. Аз им показвам какво се случва зад кулисите”, казва още той. Нанасяйки  реалните цветове, Бен довежда своето сладко шимпанзе до истински перфектно  произведение на изкуството, обръщайки внимаие и на най-дребните детайли-ръцете, зъбите. Крайният резултат показва на изложението в Бирмингам пред 20 000 фенове на тортите.  За „Краля на печивата” винаги има идеи за нови проекти. „Това което бих искал да направя е една торта на къща в истински размери, в която човек дори да може да влезе и поседи, и всичко това ще може да се изяде”, споделя творецът. Несъмнено има нужда от нови идеи за да впечатлява и занапред претенциозната публика на изложението, където майсторите на тортеното изкуство се надпреварват да реализират всевъзможни налудничави идеи.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар