Да снимаш вълните

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Благодарение на своя телеобектив, Рейчъл може да „хване“ вълната от 100 метра разстояние

Когато морето бушува, а вълните изглеждат като непреодолима стихия, тя е там. Това е британската фотографка Рейчал Табибат, която сред пръските от вода прави истински впечатляващи снимки. Сцена на нейното изкуство е югоизточното крайбрежие на Великобритания. Снимките изглеждат така, сякаш е вътре в морето и сред вълните.

Мнозина хора ми казват, че сигурно съм направила снимките си от някоя лодка. Изглеждат така, сякаш съм в морето. Не зная как наистина бих се почувствала сред морето без земя около себе си, но аз точно това искам да представя със снимките ми, обаче направени от брега“, казва фотографката.

Който се захване с вълните, трябва да е готов на изненади. „Трябва непрекъснато да гледаш и слушаш за да усетиш, кога ще дойде една наистина голяма вълна. Често когато хората видят такава, я заснемат, но зад нея винаги идват още една или две големи вълни“,продължава тя.

Международна известност и носи фотосерията „Сирените“, която заснема по време на една страховита буря, в която вятърът достигал до скорост от 150 км/час, а вълните се извисявали на височина от 15 метра. „Това бе на 8 февруари 2016 година и аз бях целия ден тук, точно където се намираме. Това бяха шест часа страхотни и уникални снимки“ спомня си Рейчъл. На всяка една от заснетите вълни тя дала имена от митологията-Медуза, Лилит, Посейдон. Така тя ги представила като дело на боговете.

Така впечатляващи изглеждат вълните заснети от Рейчъл Табибат

Ако човек има възможност да „замрази“ морето само за една част от секундата, ще може да види фантастични форми“, смята Рейчъл. Когато е на терен по време на истинска буря, ляга директно на пясъка. Това и дава нужната стабилност. Благодарение на своя телезуум обектив, може да заснеме вълните на разстояние от 100 метра. „Въпреки че това е неудобна позиция, така вълните изглеждат много по-големи защото хоризонтът се намира ниско долу, а вълните доста над него. Това прави истинската разлика“, разкрива фотографката.

Тя печели най-различни награди преди всичко със своите черно-бели фотографии, но не акцентира в снимките си на цветовете. „Залагам просто на това, да хвана светлината от вълните, ето защо нямам нужда от други цветове. При някои снимки като тази обаче искам да запазя цветовете, защото зеленото изглежда много красиво, казва Рейчъл.

Чрез своите снимки тя показва непознатата и нееднородна природа на морето, но в същото време и предава особеното усещане за заплахата, която се крие зад вълните. „Животът ми е преминал на морския бряг. Не съм никакъв учен, но забелязвам честотата на бурите. За моята фотография това изглежда впечатляващо, но това има и други последици, които особено ме тревожат“, добавя Рейчъл. А когато повърхността на морето стане гладка, а то изглежда безжизнено е време, да поеме към дома си.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар