Дизайн с поезия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Батиан Бишоф и Пер Имануелсен

Питате ли се какво прави един водопад? Може ли движението да се разглежда като самостоятелен обект, който постоянно се повтаря? Това са някои от въпросите, на които ърсят отговори от германско-шведското дизайнерско дуо „Humans since 1982“ в инсталацията Colection of Moutions. “В тази серия представяме нещо преходно, като се опитваме да разясним, че това което е от прирродата не е статично,, и че не може да се събира“, казва Бастиан бишоф. Заедно с Пер творят от 2009 година насам.

Преходността е в центъра и на друга тяхна серия наречена A Million Times, в която аналогови часовници показват дигиталното време. По проекта работят с група от международни дизайнер и инженери в германско-швейцарското дизайнерско дуо „Humans since 1982“ като от създаването на анимацията до реалния продукт им отнело немалко години. Инсталацията е поставена на летището в Сингапур, и се състои от 504 отделни часовника.

Чрез тази инсталация се опитваме да освободим времето от измервателните уреди, правейки го да изглежда като танцьор. Тук разпознавам себе си, и в този постоянен свят на стрес,в който живея, начин на живот който искам да се оптимизира. Мисля че човек трябва винаги да се опитва да е такъв, какъвто е. Това е една вътрешна борба, която се отразява и на работата ни“, казва Пер Имануелсон.

„Humans since 1982“ създават впечатляващи образци на визуалното изкуство

Така както и актуалният им проект The Rocking Chirch, в който двамата използват макет на кулата на катедралата в Мюнстер.Когато започваме нов проект, трябва да сме сигурни, че визуално ще изглежда впечатляващо, но в същото време да има и своето значение и дълбок смисъл“, казва Бастиан. Според него проектите не трябва да са повърхностни, а да се състоят от множество нива, в които хората да могат „да се гмурнат“ за да получат повече от него. Създават дървен модел на катедралата с височина от три метра, който се задвижва от мотор по специално изградена шина, като започва да се движи клатушкайки се като лодка. „Идеята на проекта ни е да осъзнаем днешните ни проблеми за да ги преодолеем, и по-точно критика срещу религиозното обучение. Смятам че децата трябва да сеотглеждат така, че да могат да достигнат до повече знания“, смята Пер.

Времето, следенето и модерните технологии. С това се занимава двамата дизайнер Пер Емануелсон и Бастиан Бишоф от 2009 година насам. Дори по поръчка на шведска мебелна къща създали специална лимитирана серия от произведения на изкуството. „В момента работим по проекти, в които можем да използваме дронове или части от дронове, чрез които да достигаме до скалите подобно на природата, където насекомите се намират по камъните“, казва Бастиан. С това двамата дизайнери искат да покажат, че и технологиите са способни да оставят следи, и че ако те напуснат живота ни някой ден, след тях все пак би останало нещо. „Това се опитваме да покажем чрез поезия“, допълва той. Хаос и ред, Промяна и постоянство . От „Humans since 1982“ показват всичко това по един изключително впечатляващ начин.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар