Цветно изкуство от пластилин

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Елаенор Макниър

Британската художничка Елаенор Макниър представя цветни фотографии на произведения от пластелин, които навяват спомени от детството. „Преди шест години приятели ме поканиха да участвам в една викторина за фотографията. Една от задачите беше да представя известна снимка с помощта на пластилин, и моят отбор спечели. Тогава взаимствах тази идея“, казва художничката. Така започнала, но да превърне идеите в реални неща съвсем не се оказало толкова просто, защото Елаенор има само няколко часа за да направи фигурите за даден модел тъй като пластилинът доста бързо изсъхва.Изискват се едновременно темпо и прецизност.

Най-много време ми отнемат очите. Когато всичко е готово и ми остава да направя само тях, е много трудно, и дори се налага да започвам от самото начало“, признава тя. Британката събира снимки от интернет, които впоследствие моделира с пластилина. Най-любимите и снимки за интерпретиране са тези на произведения на известни художници като Николас Мъри, Синди Шърман или Даяна Арбъс.

Някои свързват това изкуство единствено с децата, но за мен едно изкуство не бива толкова лесно да се осъжда и да се счита за лошо или добро. Питам например, дали дадено изкуство ако е дело от евтин материал, може да се определи като лошо? Дали дадено изкуство е лошо, ако се харесва на потребителите в интернет?“, казва тя.

Сюреалистични произведения от пластилин

Изкуството си обаче показва не само олайн, но и офлайн чрез една лондонска художествена галерия, по чиято поръчка е изготвила различни материали от пластилин. “Особеното на тази изложба е нейната концепция, защото тя е представила сюреализма под формата на пластилинови скулптури, които впоследствие е разпечатала в голям формат“, казва мениджърът на галврията Гарет Меридит. Сюреалисти като Андре Бретон в Париж експериментират с първите фото автомати във френската столица в началото на 20-те години на миналия век.

С помощта на пластелина Елеанор придава на снимки обикновено паспортен формат необичайна големина и пъстрота. И без значение дали дадена фигура се е получила добре или не, съдбата на всички е една и съща, защото те ще бъдат разрушени. Нито една от скулптурите не живее повече от ден. „Харесва ми че с толкова малко материал мога да правя толкова много неща. Това е като да гледаш стотици снимки дневно на телефона си. Ние не оставаме вниманието си за дълго на тях, защото не ги наблюдаваме толкова дълго. С това си играя и аз“, казва художничката. И така от парче пластилин създава изкуство,което накрая отново се превръща в парче…пластилин.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: :Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар