Европа върви към дигитално трансформирано земеделие в опит да преодолее последиците от промяната в климата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Фермерите търсят и намират различни начини за трансфер на придобитите дигитални умения

Дигиталните умения тепърва ще стават все по-важни за земеделието, като в условията на климатични кризи ще е нужно за фермерите да придобиват все по-сериозни компетенции. При това в тях трябва да се включват не само умението да се борави с продуктите и услугите, предоставяни от научни звена и ИТ разработчици, но и различни когнитивни, социални и цифрови умения, като освен това е не по-малко важно да могат да управляват, анализират и споделят данните и натрупаните цифрови умения с други земеделски производители. Именно на тези теми беше посветена конференция, организирана от EIP AGRI в испанския град Аранхуес. Под формата на дискусии и работилници, близо 120 експерти, учени и земеделски производители търсиха възможности за това, как да се разширят знанията на последните и как всички заинтересовани да се справят с основните проблеми – ниската осведоменост и липсата на достатъчно умения за употребата на различните нови технологии, съпътстващи процеса на така наречената дигитална трансформация в земеделието .

Земеделските производители в Европа все повече ги занимават въпросите свързани с бъдещето на данните, които биват събирани сега с помощта на различни способи- мониторинг на площите с дрони, чрезсателити или събирани от десетките метеорологични станции. Все повече хора се питат Как да се подберат истински важните и значими данни? Какво прави земеделието с базите от данни и какво правят те със земеделието? и Как ще се разпознават и интерпретират данните? Давайки възможност за по-голяма придвидливост, данните са тези, които могат да оптимизират работата в стопанствата и на полето и да минимизират загубите вследствие на неблагоприятни условия или проблеми на пазарите.

Цифровите умения -необходимост за 9 от 10 работни места

За това колко са важни цифровите умения, говорят и данните на европейската статистика, според която в бъдеще за всеки 9 от 10 работни места ще са необходими цифрови умения. За сега обаче почти половината или 44% от жителите на ЕС не притежават подобни умения.

Отчитайки това, и важността на тези умения за дигиталната трансформация на земеделието, експертите считат, че е необходимо да се разработи специално обучение и образователни програми, които да дадат на фермерите, съветниците и предприемачите в селските райони умения да работят в дигитализирания агро-хранителен сектор. Бъдещата ОСП също се очаква да постави основен акцент върху използването на дигиталните технологии в селските региони.

Испания с работеща стратегия и над 120 млн. евро за дигитална трансформация

Испания,която е четвъртият по големина производител на аграрна продукция вече върви с големи крачки към дигиталното бъдеще на своето земеделие. Това декларира по време на конференцията испанският аграрен министър Луис Пучадес. „Вярвам че дигиталната трансформация ще даде на земеделските ни производители по-голяма сигурност и устойчивост. В момента с колегите от ЕС обсъждаме кои точно умения могат да променят селските региони. От две години откакто съм министър една от най-важните задачи за мен е да рекламирам дигитализацията в земеделието и вярвам, че целия бранш и агротехкомпаниите у нас разбират важността на този процес“, каза по време на форума Пучадес.

Испанският министър на земеделието Луис Пучадес е възприел дигиталната трансформация на земеделието като свой приоритет, снимка: Източник EIP AGRI

Испанската стратегия се крепи основно на три фундамента-подкрепа за цифровизация на фермерите и защита на данните и насърчаване развитието на нови бизнес модели. Процесът на дигитализация според него може да повлияе и на демографските процеси в страната, където 65% от територията са селски региони, в които живеят около 20% от населението.

Пътища за повишаване на дигиталните умения

Както споменахме вече, една от бариерите пред дигиталната трансформация на земеделието е ниската осведоменост на фермерите, ето защо в редица европейски страни търсят различни пътища, по които информацията да достига до по-голям кръг от заинтересовани, било чрез обучение лице в лице, било чрез организиране на открити дни в иновативни стопанства или чрез затворени чат групи в различните социални медии и платформи. По време на семинара фермери от цяла Европа разказаха за проектите в сферата на иновациите които реализират в стопанствата си било за роботизация в млечната ферма, управление на стопанството или намиране на нови потребители с помощта на цифровите технологии. Тук ще посочим само няколко примера за това какво дават новите технологии на земеделски производители от различни страни.

Участниците в конференцията „Нови умения в дигиталното земеделие“ обсъдиха как да подобрят трансфера на знания, снимка: Източник EIP AGRI

Малка италианска ферма намира път към нови пазари

Ние сме дребни производители на мляко, от което основно правим пармеджано в региона на Реджо Емилия, и когато започвахме, за нас беше трудно да намерим пазари“, казва младият фермер Салвелио Делсанте. Основният проблем пред него е да намери пазар за сиренето, което е борсова стока със силно вариращи цени, ето защо преди две години започнал специален проект, който с помощта на новите технологии да му позволи да намери нови пазари. „Решихме да инвестираме в създаване на различни онлайн канали, чрез които да предлагаме продукцията си на по-широк кръг от потребители. Благодарение на това получихме възможност да работим с клиенти на глобално ниво, като освен през мрежи като Фейсбук и Инстаграм използваме и услугите на професионална агенция за уеб маркетинг“, разкрива още той. Освен това организират редовно дни на отворени врати, в които потребителите да могат да се запознаят отблизо с процеса на производството на сирене. За две години от старта на проекта, който е подпомогнат от местните власти в Емилио Романия, фермата му е била посетена от близо 700 хил. души.

Съвместно обучение на цифровви умения в Холандия

Интересен пример за съвместно обучение на дигитални компетенции дадоха производители, които са внедрили в стопанството си цифрова система за управление на процесите. „Преди пет години сключихме голям договор, когато имахме само 15 работници и стопанството ни трябваше да прерасне в голяма ферма. Тогава за пръв път се сблъсках с различни проблеми свързани с администрирането на всички дейности в стопанството, като например губех пет пъти повече време за обработка на различните статистически данни“, разказва холандска фермерка. Благодарение на иновативната система за администриране на стопанството тя вече прекарва двойно по-малко време в офиса. Срещайки се с други свои колеги тя е успяла да открие една интересна зависимост касаеща управлението и анализа на данните, а именно, че по-младото поколение фермери успяват много по-бързо да се справят със събирането и техническата им обработка, докато за по-възрастните анализът им е по-добрата страна, тъй като са основават на натрупания от тях опит в практиката.

 

Coworking plays за ИТ специалисти създава френски кооператив

Френски кооператив, в който са се обединили 12 земеделски стопани е създал специално co working placеw (място за съвместна работа) за програмисти и ИТ специалисти, които ги подпомагат в използването на новите технологии при транспорта и логистиката на произведената от тях продукция чрез инструментариума на Google Drive. Повечето от фермерите са производители на мляко и млечни продукти, и са се обединили в джоинтвенчър, като използват новите технологии за по-бързо намиране на пазари благодарение и на различни платформи като Whats App. “Един от проектите ни се казва „Локомотив“ от локален и мотивация, и целта ни е да предлагаме локални продукти, пестейки време и разстояния, и мотивирани от новите технологии да достигаме до нови пазари“, казва представителка на кооператива. Новите технологии им позволяват да диверсифицират продажбите на селскостопанската продукция- плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Чрез създаването на това специално co working place, в което работят около 20-тина специалисти според нея се цели да се промени динамиката в едно малко селце от Южна Франция с около 600 жители. „Това което правим е да създадем едно ново място за локални иновации, където всеки може да дойде и да поработи ден два и да се смесят хора с добри идеи за нови проекти, които да реализират на място при нас“, добавя тя. Интересното е че проектът е реализиран изцяло с публични финанси.

Участие в локални курсове помагат на сръбските фермери

Ние нямаме чак толкова силна връзка с местни фермери, но благодарение на различни локални курсове, успяваме да повишим нашите компетенции в сферата на новите технологии.“Надявам се в бъдеще да имаме повече контакти с местните фермери и да работим заедно за една дигитална трансформация“, казва Мая Коса, която представи специална роботизирана система внедрена в тяхното стопанство, намиращо се в сръбската провинция Войводина. Мая е съвсем начинаещ фермер, и едва от година е в семейното стопанство, и тъй като вижда перспективи в земеделието, е избрала вместо да преподава немски език, да се впусне в една непозната за нея сфера. Според нея основният проблем пред свиневъдите в Сърбия е как да се минимизират отпадъците от производството. Интересното е, че специално във Войводина младите фермери получават финансова подкрепа за развитие на различни проекти не само от страна на сръбското правителство, но и от страна на съседна Унгария.

Дигиталните технологии в помощ на създатели на нови сортове

На фона на тези примери, по данни на Евростат за 2019 година, страната ни истава на дъното по дигитални умения на жителите, ножицата между живеещите в селата и градовете, които притежават дигитални умения е цели 23 процента, при средно 14% за Европа, все пак има и хора, отворени към новите технологии, и не само това, но и признаващи и прилагащи иновациите в земеделието. Един от тях е младият фемер Борис Брестнички. „Дойдох на тази конференция в Аранхуес за да разкажа за усилията ни в процеса на дигитализация на семепроизводството и хидропонното отглеждане на културите, които правим в нашата фирма“, казва Борис. Според него новите технологии им помагат да постигнат по-голяма придвидимост по отношение на селекцията и по-бързото създаване на качествени сортове. От неговата компания вече са разработили 18 сорта домати, но предлагат и различни сортове оранжерийни краставици и хибридни пъпеши. Той обменя натрупаните дигитални умения с останалите си колеги посредством българския агрохъб. „Именно оттам ни съдействаха да се включим в тази конференция. Освен това работим с много фермери от страната, и за нас е важно да успеем да им доставим нашата експертиза и цялата информация, която сме натрупали, за да могат да произвеждат по оптимален начин и да имат бърза възвращаемост на инвестициите. Бих казал, че обмяната на нашите дигитални умения става на две нива, от една страна нашата работа със земеделските производители, а от друга участието ни в дигиталния агрохъб“, добавя той.

Мястото на науката в дигиталната трансформация

Във внедряването на новите технологии на полето и в стопанствата в Европа, своето неизменно място намира и науката, и тук се касае не само до агрономическата наука, но и до представители на различни инженерни направления, тесни ИТ специалисти и други. В редица университети на Холандия и Германия вече се работи по осъществяването на множество мултидисциплинарни проекти, които да допринесат за по-бързата дигитална трансформация на земеделието. „В Холандия например работим върху различни мултидисциплинарни проекти, които целят да улеснят работата на фермерите на полето, като например един робот, който може да прави определени операции, като те могат да тестват неговите услуги и софтуер“, казва д-р Якоб Янсен от GreenTech Lab. Освен това по думите му в Холандия се опитват да обучават студентите си , как да обучават не само фермерите, но и по-широк кръг от хора по теми свързани с новите технологии. „Ние имаме свои регионални структури, и така информацията достига до повече хора. Познаването на партньорите ни по места както и фермерите ни помага в процеса на трансфера на знания“, допълва той.

За нас мястото на науката е непосредствено до практиката, и в двете наши направления, които развиваме- производството на сортове и хидропониката използваме научни разработки. Едната от тях е свързана със събирането на данни, а другата с изчислението на хранителните разтвори използвани в хидропониката,така че знаем къде е мястото на науката и че в голяма степен тя е до фермерите, и черпим от това сътрудничество“, казва и Борис Брестнички.

В Испания също залагат на връзката между студенти и фермерите директно на полето. „Ние имаме около 100 студенти на възраст между 18 и 23 години, които обучаваме за да могат да работят в местните стопанства като активни фермери. За целта използваме два начина , чрез теоретични часове по време на семестъра, като чрез специална платформа те имат достъп до различни цифрови технологии. По време на практиките си, те са на полето и по-точно в оранжериите, където изучават системите за хидропонно отглеждане на зеленчуците“ казва Мигел Кордеро.

Обучението в дигитални умения на съвременните земеделски производители е динамичен и търпящ развитие процес, в който се добавят нови и нови умения, защото се осъзнава потребността от натрупването на мултидисциплинарни познания за правилното събиране, подбиране, анализ и управление на получаваната информация. Формите за това както видяхме също са различни, някои практикуват директен или индиректен контакт с фермерите, обучавайки ги посредством специално разработени платформи, чат групи и участие в многонационални научни проекти и оперативни групи, като в целия този процес неизменно участва под някаква форма и науката. Нейните представители консултират и дават експертни оценки ръководят трансфера на знания и дигитални умения към фермерите. Те им помагат също да адаптират различни иновативни инструменти и услуги към стопанствата си, така че да оптимизират своето производство.

Всичко казано до тук идва да покаже, че ролята на дигиталните технологии в европейското земеделие тепърва ще нараства, а придобиването на цифрови умения и компетенции трябва да се разбира като многостепенен процес, протичащ не само на вертикално,но и на хоризонтално ниво, защото става дума за трансфер на нови знания и умения не само между участници с различно ниво на дигитална култура, но трансфер , който се осъществява на различни нива на трудност, а целта в крайна сметка е да се направи по-ефективно използването на новите технологии в земеделието. Технологии, които най-често биват обсъждани в дискусии, а получавайки реална възможност да тестват много от тях в реални условия, фермерите пък могат да дадат след това обратна връзка към звената от разработчици за тяхната целесъобразност в практиката.

 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар