Модерен дизайн от Босна

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Адем Никшич

Използвайки методите на традиционната дърворезба, една босненска компания създава модерни дизайнерски мебели. От 2017 година ръчното обработване на дървото, при което се прилагат специфични за Босна техники е включено в списъка с нематериалното изкуство на ЮНЕСКО. В Конйец успешно са интегрирали това древно изкуство в създаването на съвременни мебели. Те са луксозни и търсени по цял свят. „Ние сме страна, в чиято история са се срещали и смесвали най-различни култури. Това може да се види както в образците, така и в дизайна и занаятите“, казва шефът на компанията Адем Никшич. Заедно със своя брат управляват семейния бизнес вече четвърто поколение.

Мебелното производство е основано от техния прадядо през далечната 1927 година. Някога в Конйец е имало 36 подобни предприятия, но днес е останало само тяхното. Целта ни е да правим устойчививи мебели, които да ни помогнат да създаваме повече работни места тук за хората, както и да създаваме такива обекти на дизайна, с които да опазваме нашето културно наследство“, продължава той.

Двамата братя са поклонници на скандинавския минимализъм, смесвайки го с традиционното занаятчийско изкуство на Югоизточна Европа. За да модернизират производството си, двамата братя са получили през 2015 година помощ от Швеция или по-точно казано от Стокхолм. Там живее и твори Моника Фьостер, дизайнер с международна известност. Нормално тя работи за известни марки като италианската Alessi, но сега иска да помогне на босненската манифактура да навлезе в новото хилядолетие. Разбира се това определено е един риск, защото сега вместо да работя за фирма с международна известност в областта на дизайна, се занимавам с марка, която тепърва ще трябва да намери своето място и да се утвърди“,казва Моника.

Съчетавайки изкуство и модеро мислене Адем Никшич и неговият брат Орхан създават луксозни мебели

Тяхната представа за дизайн е връзката между старинното и модерното, защото дърворезбата е единственото по рода си изкуство, което има място в дизайна. „Погледнах на дърворезбата през моя скандинавски и минималистичен поглед, и извадих части от нея, които да използвам отново в дизайна. Това е нашият принос“, признава тя.

Едно от най-големите предизвикателства пред нас беше, да научим хората при нас на това ново мислене, защото сега те трябва да правят изцяло нови неща, като се концентрират изцяло и върху най-малкия детайл“, продължава братът на Адем Орхан. Само така според него могат да са конкурентни на пазара, а това е целта на всички.

За дизайна на един от столовете, Моника е вдъхновена от вътрешната архитектура на националната библиотека в Стокхолм. Следите от войната все още са видими в Конйец край Сараевво, но местните производители искат да изградят едно ново лице на страната си. Безим Никсич се гордее с работата на своите синове. „Всичко тук започна като една занаятчийска работилница, а днес правим модерни мебели. Разбира се всичко се променя, защото всяко следващо десетилетие дизайнът на мебелите също се променя, но мисля че всичко е за добро“, казва той. А със съчетаването на модерен дизайн и изкуство, двамата братя Адем и Орхан искат да направят много повече.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар