Къща от корк

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Матю Барнет

Устойчивост и чистота. Това е залегнало в проекта на архитекта Матю Барнет, който ни води в изградената от него селска къща от корк. Оказва се, че този материал може да има и друго приложение, освен за направата на тапи за вино. „Винаги съм бил недоволен от материалите които обикновено се строят повечето домове. Бетонови блокчета, цимент, изолации. Това са толкова много суровини, които се отразяват негативно на нашите ресурси и околната среда“, казва архитектът.

Той е търсил подходящият материал, експериментирайки с колегите си в направата на тухли от корк, докато намерят най-подходящата структура. Така създали конструкция от над 1200 блокчета. „Вътре е доста топло, защото блокчетата имат много добра текстура и благодарение на това осигуряват една чудесна атмосфера в къщата“, добавя Матю.

Отвътре изглежда като в кутия от цигари. 44 квадратни метра безопасност, изпълнени с модерност, но и изглеждащи някак си архаично. Човек спокойно може да се почувства като в гробница на маите. „Тук блоковете не са почистени, ето защо структурата им може да се види много точно. Под тази своеобразна пирамида човек може да усети тежестта и. Усеща се силата на подобна архитектура“, смята той.

Използването на корка като материал за фасадите на домовете, не е нещо ново. През 2007 година по подобен начин е изградена еднавила в Португалия, считана за родина на корк архитектурата Интересното е че с времето корка сякаш се променя, особено цвета си, но това също е оценено от неговия колега Вашку Магайеш. „Валяло е, ето защо тук материалът изглежда малко по-тъмен. Леко шоколадовият цвят е реакция на влагата вследствие на дъжда“, казва Вашку. Материалът е много чувствителен и следва промените на времето.

Къща от корк

Сътворената от него къща е нещо като национална гордост. В южноевропейската страна се намират най-големите залежи на корк в света. Едно истинско богатство на биоразнообразието и климата. „Ние в Португалия можем да се чувстваме истински щастливци, защото коркът предлага единствената по рода си екосистема“, казва Антонио де Аморим. С всеки тон корк, ние можем да преработим 32 тона въглеродни емисии. Корковите дъбове са на възраст до 280 години. На всеки девет години дават реколта. Тогава масата е достатъчно голяма за да се отстрани. Заради повсеместното използване на корка за тапи за бутилиране на виното, той все повече се изчерпва като ресурс. Откриването на корка като материал за строителната индустрия станало сравнително скоро.

Никой не покрива къщата си с това, което не харесва. Хората са убедени преди всичко първоначално от естетиката и вида на корка, който в същото време изглежда груб и съвременен“, казва Антонио.

Вашку Магайеш е сред пионерите на корковата архитектура. Неговата къща от корк е впечатлила редица архитекти със своята чудесна изолация която съхранява топлината и едновременно от това изградена с напълно рециклируем материал. „Това предизвика истински бум от Япония до Канада. Навсякъде съобщаваха за моя проект, което възроди корка като материал“, признава архитектът.

Така се започнало, и в сметката си Вашку има стотици построени къщи, за които основно е използвал корк- от домове, през лекарски практики дори до училищни сгради. Всичко в добре познатият му топлокафяв природен материал.

Къща като тазина Матю изцяло от корк обаче се още никъде другаде не е направена. „Малко се изненадах по време на строителството, но тук изглежда чудесно. Това е едно свободно място. Често модерната архитектура се интересува от огромни прозорци , но на мен тук ми харесва, защото вътре има по-голяма атмосфера“, казва архитектът.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар