Trends: Urban Food

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

С оглед на това, че населението на планетата ни се увеличава все повече, хората се опитват да използват храната все по-устойчиво и пестеливо. „Дойче Веле“ разказва за някои от тенденциите в хранителната индустрия през тази година. Urban Food е една от тях, който вече се опитва да се справи с предизвикателството на съвременността, да се изхранват все повече хора с по-малко ресурси. Едно от местата където произвеждат Urban Food е ферма край Виена в която отглеждат зеленчуци използвайки аквапоника, тоест съчетавайки ги и с производството на риба в случая африкански сомове. „Водата постъпва в растенията и благодарение на това че съдържа различни полезни вещества, захранва растенията с полезни елементи и минерали“, казва Михаел берлин.

Чрез аквапоника във ферма край Виена произвеждат Urban Food

Бизнесът на стопанството също върви добре, зеленчуците и рибните продукти продават директно на място. Голяма част от тях отиват в гастроиндустрията.

В съвременната хранителна индустрия мислим повече за земята и работата на фермерите на полето, но също така се интересуваме и да имаме все повече свежи продукти на масата и това как да съкратим пътя от полето до масата“, казва Ханин Рютцлер. Според нея повечето хора не се хранят разумно, защото просто това е невъзможно.

Друга концепция са така наречените „вертикални ферми“, при които се спестява място и се произвежда повече. Концепцията не е нова, защото първият опит за изграждане на подобна ферма във Виена датира още от 1974 година в . „От 60-те години насетне наблюдаваме непрекъснато повишаване на цените на храните. Складира се все повече храна, чиято реализация става все по-нерентабилна и икономически неизгодна“, казва архитектът Даниел Поомирсег.

За Ханин Рютцлер обаче най-важното е храната да се произвежда все по-бързо, по-здравословно и по-устойчиво. Като експет по храните тя се интересува от новите трендове като например Poke Bowl идващ от Хавай. Обикновено в основата му е риба, но във Виена може да се намери с торфу и комбинация със различни зеленчуци и дресинг сосове. „В това ястие особено ми харесва, че има манго, краставици, но сьомгата определено е номер едно,,“ казва Каспер Кунц.

Poke Bowl, ястие от Хавай е сред новите тенденции в храненето

„Все повече хора си носят храна от вкъщи похапвайки на работното място. Отделянето на време специално за обяд вече е в миналото. „Все повече хора комбинират работата с храненето и си похапват тогава, когато намерят време“, потвърждава и Ханин. Тя определя това като snackification или да отделяш все по-малко време за похапване, но пък за това пък по-начесто.

Дизайнерката Тереза Бергер също се увлича от последните тенденции в храненето, като разглежда всяка чиния с храна като отделна сцена. Според нея това, което виждаме и усещаме на масата също оказва влияние на вкусовете ни. „Тъмните и ъгловати форми на посудата се асоцират с горчива храна, докато ако съдовете са светли и с кръгла форма се асоцират с нещо сладко“, смята дизайнеката. Десертът например не винаги се нуждае от повече захар за да е вкусен, а опушенето цвекло може да изглежда още по-ароматно. Тя обаче не се осланя само на ефектите, защото осъзнатото хранене означава по-малко храна и по-малко потребление. „Не смятам че когато се храним трябва да губим част от храната си, но точно това се случва и трябва да сме по-отговорни към съвременната дилема, свързана с промените в климата“, казва Тереза. Чрез своята дизайнерска серияцели да се фокусира точно върху това.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле»/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар