Василие Фоноадже: При добра година съм убеден, че пак ще потърсите сортовете на Planasa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

За нас е важно да произвеждаме такива сортове ягоди които да са подходящи за всякакви климатични условия

Господин Фоноадже. бихте ли се представил както и дейността на компанията за която работите?

Василие Фоноадже

Да, аз съм от Румъния и се казвам Василие Фоноадже. Ние сме дъщерна компания на испанската компания Planasa представяме за пръв път на АГРА произведените в страната ни сортове ягоди. Произвеждаме четири сорта ягоди, като сме се фокусирали върху всички специфични за нас климатични условия. Разбира се има някои райони на България или Турция, където е по-горещо, но ние имаме сортове, които са приспособими и за по-високи температури. Planasa има много дълга история. Компанията е основана в далечната 1887 година във Франция, а през 1973 година след сливане с една испанска компания от Новара е създадена съвременната Planasa, която към настоящия момент е представена на всички континенти Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, а страните в които оперираме са от Румъния до Испания и от Мароко до САЩ и Мексико. Произвеждаме обаче не само ягоди но и други ягодоплодни растения като малини, боровинки и къпини. Най-известният ни сорт малини например е „Аделита“, а в Италия на голямо търсене се радват ягодите „Ескандунга“.

Как мислите, има ли голяма разлика между сортовете ягоди, които отглеждаме в нашия район тук на Балканите и в Испания?

Да, разликата е голяма, защото за Италия и Испания имаме съвсем други сортове ягоди като Ескандунга“, „Кристал“ или „Сабрина“типични за техния климат. Това което е важно и правим у нас в Румъния, е да произвеждаме сортове посадъчен материал, който да е подходящ за всякакви условия. Виждате например, че в страни като Мароко не може да се отглеждат всякакви сортове. Нашите които произвеждаме в Румъния определено не биха били подходящи за там поради различните нива на температури и влажност. Още от 2017 година в румънското подразделение на Planasa произвеждаме посадъчен материал върху 17 хектара земя, под контрола на държавата и на компанията майка, тъй като при нас идват и специалисти от Испания, които във всеки един момент са наясно с качествата на продукцията ни.

Има ли интерес у румънските фермери към вашите сортове ягоди, и по-добри ли са те от румънските?

Да, това е много добър въпрос, защото през 2019 година постигнахме много добри резултати, и то само две години след като започнахме. Например най-предпочитаният за фермерите ни сорт ягоди заради високото му качество е сорт „Амандине“. Аз съм убеден, че при добра година, ако отглеждате ягоди, ще се върнете отново при мен на следващата година, и това не само ще ви направи щастливи, но ще създаде и добри предпоставки за бизнес. Другите ни сортове обаче също са доста търсени както в Румъния така и в Европа. Все още нямаме чак толкова голямо присъствие тук, но работим вече и с фермери от България. Това е нашето първо идване на АГРА. Още през миналата година на нашето изложение в Румъния установихме много добри връзки с някои български ягодопроизводители, които изразиха готовност да ни свържат не само със свои колеги, но и с представители от ритейл сектора.

Само различни сортове ягодоплодни растения ли произвеждате, или и плодове?

Концентрирани сме основно в производството на посадъчен материал. Например ако ги засадите в края на ноември и началото на декември, те могат да презимуват на температури до минус 5 градуса и след това да влязат в плододаване..

Конвенционални ли са растенията които произвеждате или биологични?

Всички са конвенционално производство, но ние в Румъния имаме биопроизводители, които също ползват нашите сортове. Предлагаме много устойчиви сортове, които са резистентни и на различни болести, а всеки се интересува точно от това.

Какво е наблюдението ви относно пазара на плодове в Румъния? От български производители съм чувал че подготвяте много добра логистична мрежа.

Смятам че подобно на вас в България, можем да подсигурим магазините с пресни плодове по време на активния сезон, но за нас от Planasa е важно да предлагаме сортове, които да произвеждат хубави и здрави плодове, които да са тествани от всички- както от нас, така и от супермаркетите. И нашите сортове присъстват на пазара защото са висококачесвени, и само който не е решил, той не е спечелил от тях. Не мога да кажа каква е ситуацията с ягодопроизводството при вас, но нашата концепция е да създаваме сортове, които да са потребни за фермерите и да са тествани на всяко едно ниво. И това е, което правим от Planasa. Разбира се провеждаме проучвания и върху възможности за създаване на нови сортове, но в момента сме се концентрирали върху тези четири сорта.

Какви са средните добиви от сортовете, които произвеждате? Има ли разлика от нивото им, когато растенията се отглеждат на открито или в оранжерии?

Това зависи от производителите, но потенциалът на нашите сортове е доста голям между 900-1000 грама на растение, но средно може да достигнат между 500 и 600 грама.

Ако говорим за сорт „Амандине“, то при нея имаме случаи и на добиви между 1000 и 1200 грама. Всичко зависи от растенията. Що се отнася до оранжерийното производство, там добивите на нашите сортове са с около 25% по високи, защото растенията са защитени, докато в полето производителят може да е победител или загубил при определени климатични условия.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар