Александер Антоноф: Можем да споделяме опит с всички за създаването на по-иновативни и екологосъобразни храни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Зад създаването на подобни продукти обикновено се крие огромен научен потенциал, твърди експертът

Делът на нишовите потребители ще продължава да расте, и компаниите от хранителната индустрия тепъррва ще изкарват още повече веган продукти, смята Александер Антоноф

Господин Антонов, може ли първо да се представите накратко, и да разкажете за новия веган колбас, който представяте на „Зелената седмица“?

Да, казвам се Александер Антоноф, и съм пресговорител на „Нестле“ Германия. Този веган колбас наречен Incredible Wurst ще се появи на пазара на 14 европейски страни през пролетта, като от април ще е по магазините и в Германия. Само да припомня, че преди година отново на „Зелена седмица“ в Берлин представихме нашия веган бургер, който имаше изключителен успех сред посетителите и потребителите. За една година продажбите на този продукт надминаха 10 млн. броя, като успяхме да създадем едно добро партньорство с „Макдоналдс“, които да предлагат този бургер в заведенията си. Особеното зад подобни продукти, е че зад тях се крие изключително голям научен потенциал, а „Нестле“ има над 30 годишен опит в тази област благодарение на една израелска компания. Това е така, защото тъкмо в Израел има една сериозна веган култура и традиция. Преди три-четири години ние успяхме да придобием тази компания, и да вложим нейния научен потенциал в производството на тези веган продукти, които са 100% естествени без наличието на различни оцветители и консерванти. Това е така, защото смятаме, че веганите са една доста чувствителна група от потребители, които държат на естествените храни. Особено предизвикателство за нас беше използването на подправките, които са богати на витамин B12 и това е особено важно за онези хора, които са се отказали от месото. Това ни позволи да разширим нашия научен потенциал.

Другото което е важно за нас е, че този продукт по вкус не отстъпва на месото., и се надявам веган колбасът да има успех през настоящия грил сезон. За целта ще си партнираме с една компания. Причината да очакваме повишено търсене от една страна е, че все повече хора се ориентират към здравословните храни, но и това, че все повече хора се стремят да си осигуряват такива храни, които да са климатично неутрални,а този продукт е произведен като сме използвали до 90% по-малко вода, и сме намалили вредните емисии с до 90%, както и с до 80% обработваемите площи в сравнение например с производството на колбаси от месо.

Отговорихте частично на моите въпроси, но все пак как реагира хранителната индустрия спрямо тези нови тенденции в храненето като „био“, „веган“ ? На конференция посетена от мен в Берлин в рамките на изложението, слушах учените вече да говорят все повече за новите източници на протеини- като насекоми и растения.

Смятаме че това е един изключително голям тренд в храненето, който тепърва ще се развива много силно в бъдеще. Според мен обаче най-важната група от потребители ще са така наречените „флекситарианци“, хора които се опитват да редуцират месото в хранителния си режим. Тази група от хора според нас силно ще нараства, заради стремежа на всички да се хранят здравословно и съобразено с климата. Ето защо трябва да направим повече в тази посока. Тъй като вярваме в потенциала на растителните продукти, от „Нестле“ вече продадохме на една испанска компания, производител на шунка, който беше част от групата. Насекомите са една следваща степен, но ние ще насочим усилията си по-скоро към други възможности за производство на месо, например в лабораторни условия. Все още няма да пристъпим към производството на храни от насекоми, защото вярваме, че потребителите искат повече естествени веган продукти. Времето ще покаже, дали ще преминем към производството на храни от насекоми но сега искаме да видим, как ще се наложи този веган колбас, тъй като чрез него въвеждаме доста много иновации и съкращаваме производството. Например само половин година след като представихме нашия веган бургер въведохме още един веган продукт.

Може ли да посочите някои примери за такива иновации?

Да,както казах първо представихме нашия веган бургер, а след това през лятото представихме новия продукт- веган кайма, който позволява изключително разнообразие, защото може да се комбинира с паста и сос „Болонезе“, и да се направи под формата на кюфтета.

Говорите за увеличение на групата от „флекситарианци“. Имате ли данни за това, колко са тези хора сега?

Според разчетите ни нашият пазар на храни за подобна категория хора надминава 30%, докато за веганите достига до 7%, но смятаме, че „флекситарианците“ са много по-голяма група от веганите. Ето защо се фокусираме точно върху тях.

Какви са прогнозите ви за следващите години?

За нас е сигурно, че този ръст ще продължи и през следващите години, и трябва да видим при засиленото търсене на такива храни, дали можем да отговорим с нашите капацитети, защото представяйки един подобен продукт като веган колбас в 14 страни е голямо предизвикателство за нас. В същото време трябва да разберем по кое време на годината най-много се търсят подобни продукти.

Имат ли според вас големите концерни в хранителния бранш страхове от новите хранителни стартъпи, които се опитват да налагат на пазара подобни продукти?

Категорично не. Опитваме се да си сътрудничим с тях както на национално, така и на международно ниво. За нас е важно, че можем да споделяме опит със всички в производството на по-иновативни и екологосъобразни храни, В крайна сметка и продукта, който виждаме тук е дело на хранителен стартъп от преди 30 години, а чрез кооперирането ни с тях  ние можем да популяризираме и намерим по-голям пазар за подобни веган и вегетариански храни. Ето защо не гледаме на тях като на конкуренция, а като на партньори, с чиято помощ да увеличаваме потенциала на пазара.

Последният ми въпрос е свързан с Африка, която все повече се отваря от една страна като пазар, а от друга като потенциал с нови суровини за хранителната индустрия. Разглеждате ли Африка като перспектива за големите концерни?

Да, до 2050 година се очаква населението в света да достигне до 1 млрд. души, ето защо трябва да видим, как ще успеем да изхраним това нарастващо население. От друга страна в редица региони по света се наблюдава нарастване на потреблението на месо, което е едно от предизвикателствата във връзка с нивата на вредните емисии. Имаме нужда от решения за това, как да можем да изхраним човечеството през идните десетилетия, и един от пътищата за това е, да преминаваме към регионални и растителни храни. Това е причината и да се насочваме към тези продукти, защото от никого не можем да скрием, че те имат вкус подобен на месото, но не са месни. Ето защо подобни веган бургери като Incedible Burger са една добра алтернатива. Ясното е само, че нарастването на потреблението на месо ще утежни проблемите с климата, които имаме сега, както и тези с прехраната на населението, които няма да можем да разрешим. Трябв да търсим нови пътища, и това е крачка в тази посока.

Преди години от разговор с германски експерт по-храните разбрах, че все пак Африка за сега е доста изостанала в техническо отношение, и Германия например е принудена да изнася остарели технологии в хранителната индустрия които да се напаснат на техническото ниво там.

Ние от „Нестле“ присъстваме на африканския континент от повече от век и половина. Например малцина знаят, че така добре известните супи Magi са разработени от компания в Гана, и впоследствие този продукт е придобит от нас, защото искаме да се произвежда там, където се потребява. Същия модел на развитие на пазара както при Magi ще използваме и за нашите веган продукти.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар