7 начина за по-добри добиви в зеленчуковата градина

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Светлана Золотарева

С пролетта идват и грижите за домашната зеленчукова градина. Агрономът Светлана Золотарева предлага седем начина да подобрите продуктивността от краставици, чушки и домати например. За начало градинарите трябва да разполагат с набор от комплексни минерални одобрители в гранулирана форма с еднакво съдържание на азот, фосфор и калий. Азотът помага за растежа на растенията, фосфорът за активния цъфтеж, а калият за повишаване вкусовите качества и удължаване срока на годност. Ето защо в началото на всяка пролет растенията се нуждаят от подобни одобрители.

За тези от растенията, за които не са подходящи подобни одобрители, може да се използва костно брашно. В него се съдържа азот, и то е идеално средство за краставиците. „За да се радвате на богат урожай от домати, при разсаждането им задължително внесете костно брашно“, съветва агрономът. То е източник на фосфор.

Третото е- микроодобрители, съдържащи желязо, цинк, мед, кобалт и молибден. Те са подходящи, ако забележите жълти петна по листата или  ако цветовете започват да падат. Следвайте инструкциите за разтварянето им и опръскайте растенията.

Четвъртото средство са регулатори на растежа за повишаване имунитета на растенията. Те са особено актуални за растенията, преживели стрес заради топлата зима. „Те действат като имуностимулатор, и не се отличават по действие от имуностимулаторите, които ние приемаме за засилване на нашата имунна система“, казва Светлана.

Регулаторите на растежа действат като имуностимулатори

Ако искате да сте в крак с модата, тогава е петият начин- натуралните добавки богати на калий и фосфор, но и ефективно защитно средство срещу вредителите особено при зелевите растения. Шестото средство за повишаване на добивите е биохумосът, който произвеждат дъждовните червеи. Последното средство е гранулирана животинска тор- кравешка, конска или птичатор, която може да се намери в специализираните магазини.

Мартин Иванов

по материали на ОРТ

Снимки: ОРТ/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар