Специални интернет платформи за сезонни работници в помощ на австрийските фермери

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

В алпийската страна имат нужда от 13 800 сезонни работници от чужбина

Докато у нас в агроведомството все още обмислят „механизъм“ за подпомагане на сезонната заетост в земеделието, в Австрия вече действат. Правителството на страната създаде специална платформа за да насърчи сезонната заетост, пише „Дневник“. Целта и е да набира доброволци за сектори с недостиг на работна ръка. Сред записалите се е Ангелика от Виена, на около 50 години. „Това е моментът да помогнем! Ще видя какво ми се предлага“, казва тя пред АФП.

Австрийското земеделие има нужда от над 13 хил. сезонни работници през 2020 година Снимка: Land schaft Leben

Към платформите се обръщат и земеделските камари в страната. Последиците могат да са драстични, защото това, което сме засадили днес, утре няма да може да бъде прибрано. Ние в Австрия трябва сами да се погрижим за храната си. Нашата платформа е насочена към хора с интерес към земеделската работа, които в момента са безработни, студенти и други, които да подпомогнат стопанствата ни“, казват от неправителствената организация Land schaft Leben. Работата обхваща редица дейности от сеитба, прибиране на реколтата, отглеждане и клане на животните. Подобни платформи за набиране на сезонни работници планират да открият всички регионални земеделски камари в Австрия.

Сред най-засегнатите от кризата с коронавируса са производителите на плодове и зеленчуци. В някои провинции като Горна Австрия фермерите вече разчитат на служители от трети страни, които не са успели да се върнат по родните си места. В региона на Виена, Бургенланд и Долна Австрия по оценки на бранша се очаква дефицит от около 5 000 работници за периода от април до средата на май заради ограниченията по границите със съседните страни като Словакия.

Осигуряването на достатъчно храни е сред най-големите предизвикателства пред австрийското правителство, и въпреки, че индустрията на страната е способна да задоволи по-голяма част от потреблението, заради затворените граници нарастват тревогите за недостиг на сезонна работна ръка за прибиране на новата реколта. И докато политиците се опитват да създадат зелени коридори за преминаването на стоките, все повече австрийски фермери се насочват към онлайн платформи в търсене на изход от очертаващия се проблем със сезонната заетост. Сред най-търсените позиции освен помощници за прибиране на реколтата са месари и работници в пакетажните станции. Заради затворените граници е невъзможно наемането на сезонна работна ръка от Румъния, Словакия, Унгария или трети страни като Украйна.. Според бранша през тази година земеделските производители ще имат нужда от близо 13 800 помощници за прибиране на реколтата и сезонни работници от чужбина.

Подобно на много европейски страни, и в Австрия бяха въведени редица ограничителни мерки, свързани с пандемията от коронавируса.

Броят на заразените в страната надминава 8 000 души, а по информация на немскоезичните издания, плановете на повечето търговци, е да отворят врати най-рано през май, докато училищата ще останат затворени до септември. По прогнози на oe24 баровете и заведенията в страната също се очакват да останат затворени дълго след предстоящите Великденски празници.

Мартин Иванов

по материали от интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар