Храна подправена с шумове и звуци

Rate this post
Йозеф Юсеф

Дали храна подправена със звуци, би била също толкова вкусна както и останалата? Може ли въобще човек да подправи храната с различни саунд ефекти? Как се управляват цветовете на храните? Дали храната в ъгловата форма има по-различен вкус от такава с кръгла форма? На подобни необичайни за кулинарията въпроси се опитват да отговорят от една лондонска кулинарна лаборатория. В Kitchen Theory в  Северен Лондон предлагат специално меню, с което целят да ви предизвикат сами да откриете отговорите.

Храненето винаги е процес, в който всеки от нас търси някакъв смисъл, но въпросът е, доколко съзнателно правим това. Тук искаме да повишим усещането на сетивата към храната”, казва Йозеф Юсеф. Според него хората трябва да обръщат повече внимание върху миризмите, съставките и вкусовете на храните. „Това довежда до едно по-интензивно преживяване“,допълва кулинарния специалист.

Между лъжиците и вилиците седналите на масата получават първа възможност да усетят вкуса на храните от неколкостепенно меню. Йозеф Юсеф им сервира ястие от… медузи. Той знае, че заради тяхната консистенция, медузите трудно биха могли да се усетят. „Те почти не могат да се разделят на части. Открихме с моя екип, че имат един вид особена миризма и особено приятен ръскъщ вкус“, разкрива Юсеф.

В Kitchen Theory целят да повишат сетивността ни към храните

Звукът при похапването им трябва да потвърди това. Звучи сякаш е нещо под водата и се усещат множество шумове наподобяващи тези от пликче с чипс“,  казва Филиът Дей. Професорът по психология Чарлз Спенс от Оксфордския университет работи заедно с Юсеф и неговия екип за да придаде научна основа на опитите му. Самият той изследва как сензитивността влияе в процеса на хранене или как може да се промени. „В реална лаборатория подобни тестове с храни са невъзможни. Интересно е да се разбере кои части на човешкия мозък се активират, но там не е като едно истинско преживяване. Ето защо с опитваме да наблюдаваме възможно най-много хора в подобна реална ситуация, и Kitchen Theory е идеалното място за това“, смята професор Спенс.

Дали едно ястие от гъби сервирано върху дървена шайба има повече вкус на гора или не? Дали сорбе сервирано в черупката на стрида би било по-солено или по-сладко? Основното ястие на участниците е от сепия с ризото сервирано върху орнаменти от калиграфското изкуство директно произведени на масата. Дали това променя вкусовите представи на хората? „Сам по себе си човешкият мозък не може да отличава храната от изкуството. Тук използваме различни трикове като звуци или шумове, или пък разказваме определена история, така че хората да могат да се концентрират върху храненето“, казва професор спенс. И всичко това според него трябва да изостри вкусовите рецептори.

Едно от предизвикателствата пред Юсеф и екипът му е десертът който предлагат в края на теста. Като готвачи ние имаме интерес как чрез храната да стимулираме човешките емоции. И дно от усещанията, които искаме да представим е… страхът“, казва пред участниците Юсеф. Страх например от едно сорбе от ревен със сурово яйце от… корморан. „Сорбето е ледено студено и с мек вкус. Има различна текстура, и накрая се усеща някаква твърдост, казва Дина Кафън. Според нея софлето наподобява на натрошено стъкло. Друг от участниците определя ястието като шокиращо още с първата лъжичка. Как чаша ликьор или аромат на карамел във въздуха променя вкуса? Който е готов да участва в експериментите на Kitchen Theory, сам може да намери отговора на тези въпроси със собствените си сетива.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар