Бум на градското и иновативно земеделие в Русия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Все повече млади хора се захващат с градско земеделие в Русия

В последните години градското и иновативно земеделие в Русия преживява истински бум. В свой репортаж обществената телевизия ОРТ разказва за младото семейство Олга и Сергей Морозови, решили да си направят градина в гаража. „Ние сме абсолютно начинаещи във фермерството, и нашата ферма направихме буквално преди няколко месеца, въпреки че отдавна имахме идея за това“, казва Олга. Всичко започнало с един буркан, в който оставили да покълне пшеница. Последвало сглобяването на стилажи и набавянето на фитолампи, за да превърнат гаража си в истинска ферма. „Така отглеждаме за себе си живи витамини, като нямаме необходимост да си ги купуваме от аптеките“, добавя младата фермерка.

Неотдавна решили да спечелят малко от своята ферма. „Идеята ни е не само да отглеждаме растения за себе си, но и да причислим към това и всичките ни комшии“, споделя Олга.

Дмитрий Биков се занимава с градско земеделие вече близо десетилетие, а градината му заема цяла една стая от неговото жилище. Отглежда почти всичко- от тиквички до краставици и домати. Препоръчва на всички начинаещи да започнат с отглеждането на тиквички. „Първата реколта може да получите след 38 дни. Само трябва да сложите от субстракта в по-дълбок съд и да посадите семената“, споделя Дмитрий. Фермерът дотолкова се е усъвършенствал, че вече е започнал да разработва специална програма за това, кои основи и подобрители ще допринесат за по-добри добиви, като в същото време се съкращава времето на отглеждане на зеленчуците.

Максим Бородин от Екатиринбург също е превърнал первазите на прозорците си в истинска зеленчукова градина. „Всичко започнало с желанието ми да имам домашно отгледани вкусни и ароматни домати“, казва Максим. „За мен градското фермерство е сред професиите на бъдещето, ето защо се опитвам да я направя по-близка до настоящето“, признава фермерът. За целта се е заел с обучението на начинаещи градски градинари и предлага стартови пакети съдържащи субстракт и минерални торове за засаждане на първите семена.

Компания създаде иновативна ферма с помощта на технологиите на Philips

Междувременно иновативната компания Signify & RIAT е разработила първата вертикална ферма за отглеждане на домати и краставици, без използване на дневна светлина, съобщава freshplaza.de. По време на изпитателния срок през миналата година, компанията е постигнала споразумение за внедряване на технологиите на холандския концерн Philips. “Тъй като нашите своеобразни оранжерии не са от стъкло, имахме нужда от висококачествена осветителна система за да се подсигури интензивната нужда от светлина на зеленчуците“, заявява Владимир Бухарев, директор на компанията. RIAT се намира в центъра на региона на Иваново, и затова, само час след прибиране на реколтата е възможна нейната реализация в търговската мрежа.

LCD технологиите на Philips

В началото седмичната реколта била между 2,7 и 3,2 килограма краставици на квадратен метър, като почти на 99% от това което е било засадено е било реализирано впоследствие като висококачествена продукция. Чрез специална комбинация от осветление на растенията се доставя достатъчно светлина, необходима им за процеса на фотосинтеза , като светлината е максимална до реалната. Към момента с технологичната система за осветление са покрити 3800 квадратни метра, като се планира разширяване на площите с нови 700 квадратни метра, върху които ще се отглеждат зелени салати.

Още за технологиите на Philips: Тук

Мартин Иванов

по материали на ОРТ/freshplaza.de

Снимки: ОРТ-скрийншот/личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар