Оригиналното съдържание е спасителната сламка за специализираните медии след края на пандемията

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За да оцелеят медиите ще трябва да се адаптират към променените потребителски нагласи

Журналистическо пътуване в Естония през 2017 г. Снимка: ENAJ

Пандемията с коронавируса доведе до преосмислянето на редица бизнесмодели, и поставянето им на нови основи. Предстои да разберем, доколко това ще се случи във времената след края на кризата. Те няма да са същите както преди. Мнозина вече са загубили работните си места. В резултат на това потреблението се свива,а хората променят потребителските си нагласи, докато животът неусетно е преминал от аналогова на свръхдигитална скорост. Хората отдавна не четат задълбочено вестници и списания, даже не гледат и телевизия. Предпочитат да си набавят избирателно нужната информация посредством дигитални канали и мрежи.

Този процес е видим още повече за медиите, голяма част от които вече са преминали на дигитална скорост, но без да са променили своя модел на развитие, поне що се отнася до тематичните земеделски медииу нас. Малцина се осмеляват да залагат на оригинално съдържание ориентирано към определени потребители, продължавайки да използват стандартните процеси на следене и къде успешно, къде не преписване на чуждо съдържание, което също в голяма степен се оказва не оригинално, а преписано от някъде другаде. Това важи особено за медиите, специализирали се в отразяването на земеделския сектор, които в по-голямата си час съществуват заради бума на аграрния бизнес покрай субсидиите от ЕС и рекламния бранш. Подобно на другите области обаче, кризата с корона вируса неминуемо води и до естествено свиване на медийния пазар. Просто реалностите го изискват. Повечето браншове са насочват към търсене на по-изгодни канали за реклама, социални мрежи и собствени онлайн канали за създаване на съдържание, което прави медиите и най-вече тези в интернет пространството, които не са със статут на обществени – излишни.

И за да могат да задържат своята публика, те ще са принудени да сменят модела на развитие, да се търсят нови възможности за представяне на оригинално съдържание, включително и чрез специални нишови формати, ориентирани към точно определена публика. Организиране на тематични онлайн семинари и конференции както и разнообразно аудио и видеоподкаст съдържание. А земеделието е цял огромен сектор, чието предимство е, че може да се намери подобна публика от производители на плодове и зеленчуци, през месопроизводители, винопроизводители и млекопроизводители.

Ето защо специализираните медии след края на кризата ще трябва да търсят по-голяма гъвкавост чрез умелото създаване на микс от оригинално съдържание, насочено към определени потребители, което да носи приходи под някаква форма на абонамент. Казано по-просто-създаване на платено съдържание, в което няма нищо еретично, защото качественото съдържание си има цена. Сиренето в магазина е с пари, като потребителят сам избира продукт с какво качество да си купи- дали също евтина имитация или по-скъпа но истинска продукция.

Рекламите и чуждото съдържание уви ще се запазят под някаква форма но не може да останат водещ източник в единия случай на финансиране, в другия на привличане на публика, защото този модел ще става все по-губещ за медиите.

Последният епизод на Tech Briefing – подкаст за технологични новини, който следя беше посветен на развитието на търговията в ерата след края на коронавируса.. Ера в която както споменах ще се отличава с променени потребителски нагласи, а това важи и по отношение на специализираното медийно съдържание. Та в този епизод бе даден един много интересен пример, за това как търговец на вино променя своя модел на търговия, чрез организиране на онлайн винени дегустации. Всеки желаещ се регистрира, заплаща за определен пакет от вина, които получава вкъщи заедно с предложение за меню, след което се включва в специална Zoom конференция. Това е само успешен пример, как установени бизнесмодели търпят промени съгласно новите реалности и изисквания на потребителите. Нещо подобно мисля трябва да направят и специализираните медии , да се адаптират към потребителите в условията на живот след края на кризата с коронавируса, ако искат не бавно да изчезнат, а да оцелеят.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар