За пчелите и виното

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Как пчелите допринасят с опрашителната си дейност за повишаване плодородието на лозята

В обширен материал специализираният портал Decanter.com разказва за опита на френски винопроизводители, които разчитат на опрашителната дейност на пчелите, за да повишат плодородието на отглежданите сортове грозде, а оттам и на качеството на вината. Семейството на Никол и Ксавие Роле френски винопроизводители, вдъхновени от дейността на пчелите са се съсредоточили върху изследвания за ролята на пчелите за повишаване устойчивостта на производството на грозде.
За целта в края на миналата година те стартирали специална инициатива за набиране на финансиране чрез една от краутфъндинг платформите, с която събрали близо 31 хил. евро, при условие, че са обявили праг от 20 хил. евро, което показва че връзката между пчелите и винопроизводството вълнува все повече хора.

„Съществуват много изследвания, показващи как пчелите помагат за покриване на културите (и обратното) и как покривните култури помагат за обогатяване на почвите. За това как натрупаните в нея вещества и микроорганизми помагат на лозите и вкуса на вината“, казва Никол Роле. Те разчитат на екип от учени, които им помагат да разберат, как наистина пчелите допринасят за повишаване качеството на вината.

За целта в стопанството им Chêne Bleu вече са разположили кошери., а за лозята са създадени перфектни условия за тестване, защото се намират на добра надморска височина, и в отглеждането им не се използват вещества, които да замърсяват околната среда. Проектът ще позволи увеличаване на популацията в биосферниярезерват, в който са разположени лозята.

„най-добрите вина се създават в почви, пълни с живот“

Според Никол въпреки че лозите са самоопрашващи се растения, проучванията показват, че най-добрите вина се създават в почви, пълни с живот. Наличието на комбинация от кръстосано опрашване и богати на вещества почви допринасят не само за запазване на биоразнообразието, но и за дългосрочното здраве на лозите и сложността на ароматите в произведените от тях вина, като се елиминира използването на синтетични торове и пестициди.

От една страна пчелите се нуждаят от добра среда за да процъфтяват, а от друга, кръстосано се опрашват покривни култури, които са ендемични за региона и се препоръчват за повишаване устойчивостта на лозарството. Наличието на разнообразни покривни култури в лозовите масиви от своя страна допринася за натрупване на микробиоми в кореновите системи на лозите. Именно от тях се нуждаят те, за да се трансформира тероарът в хранителни вещества във форма, която може да се абсорбира. „Именно тези микроорганизми придават усещането за мястото, където е произведено виното. Ако липсват, виното ще е с хомогенен вкус“, допълва Никол. Тя не обича конвенционалното земеделие, защото във Франция то се свързва с използването на химикали и пестициди.

„Моята теория е, че за да защитите лозите си, трябва да се отдалечите от монокултурното отглеждане на лозята, с което убивате всичко около лозовите растения. Ако използвате пестициди, това означава, че в лозето има дисбаланс, който се поддържа от употребата им.. Освен това, ако вредител кацне на лоза в стерилна среда като тази, няма нищо освен нея, няма други култури. Ако в лозето има разнообразие от други растения с различни вкусове, то вредителите вероятно ще предпочитат тях пред лозите“, убедена е тя.

Покривните култури  създават по-добри местообитания за пчелите

От това печелят всички, защото покривните култури създават по-добри местообитания за пчелите, което спомага за поддържане на разнообразен състав от почвени организми. Те спомагат от своя страна за това, лозите да са по-здрави, а виното с по-богат и наситен вкус.

Никол и Ксавие Роле имат желание да осъществят връзка и с други винопроизводители по света, които се интересуват от връзката между пчелите, лозяте и качеството на виното, някои от които да допринесат с опита си, други да се включат в експерименталното изследване. „Имаме идея да вземем един лозов масив, който да покрием с мрежа за да не допуснем пчелите до него, и да сравним резултатите в съседен масив, в който има пчели. След това да се направи сравнение между вината, произведени в двата масива“, казва Никол.

Тъкмо сега е времето за подобни проучвания, тъй като в условията на климатични промени глобалното затопляне води до воден стрес, а то от своя страна намалява плодородието в лозята.

/По материали от интернет/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар