Красотите на природата през „очите“ на една летяща камера

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Швейцарският ландшафтен фотограф Щефан Форстер

Впечатляващи пейзажи от Исландия, Гренландия или Фариорските острови направени с помощта на дрон. Това ни представя швейцарският ландшафтен фотограф Щефан Форстер. Влюбен в природата, той ни я показва в цялата и красота и прелест. „Чрез снимките и филмите си се опитвам да покажа светът, такъв какъвто е изглеждал преди намесата на човека, как изглежда след идването ни, и какъв евентуално трябва да остане с нас “, казва фотографът. Признава, че за него е важно природата да остане непроменена, такава каквато е.
Заснема айсбергите в източната част на Гренландия, през ята с фламинга, пострадали от една буря в Чили, до гледки по време на фотосафари в Африка. По седем месеца в годината швейцарецът е на път

„Винаги отвръщам по един и същи начин на въпросите на хората, които ме питат, как една снимка на красивата природа допринася за подобряване на настроението ми, и това е, че колкото по-често човек се връща на дадено място, толкова по-добре може да го проучи, и толкова по-големи са шансовете, неговите снимки да постигнат този ефект“.

Ята с фламинга, пострадали след буря в Чили

Щефан Форстер често търси изоставени природни гледки и в родната си Швейцария, опитвайки се така по-добре да усети и почувства природата. Тя си е остава неговата основна страст. „Винаги се чувствам щастлив , когато попадна на такива места. Това ми напомня за пътуванията ми до Исландия, когато прибягвах до камерата, само като инструмент да запечатам нещо за спомен“ ,признава Форстер..

Роки Маунтайнс в Кнада

Известният фотограф иска да покаже красотите на природата такива, каквито са и без да ги преувеличава. Използва специални обективи като обработва снимките си, обаче без да манипулира отделните цветове. Заснема „Роки Маунтийнс“ в Канада и отново се връща в Исландия. Местата в далечния Север са сред любимите му, и той не спира да се връща към тях.

Резултат от фотографските му дирения е и специалният фотоалбум- „Островите на Севера“, със снимки от над 80 негови пътешествия от Норвегия през Гренландия, Фариорите и разбира се Исландия. От близо 600 хил. снимки за фотоалбума избира само 160.

Далечния Север си остава сред любимите места на фотографа

„За мен подборът на снимките не е сред хубавите неща. Най-хубавото е, когато съм навън. Не съм емоционален. Затварям вратата на офиса, включвам телефона на самолетен режим и започвам поредният лов на снимки, докато не открия най-подходящата“, разкрива фотографът.

Днес почти 40% от снимките си прави с помощта на дрон, а неговите фотографии са част от редица документални издания. Със своята „летяща камера“ заснема редица обекти, до които не би могъл да има достъп, като например мъховете в Исландия. „ Голяма част от тези повърхности се нуждаят от десетки ако не и от стотици години, за да израснат. Когато съм сред тях, стъпвайки с тежките си обувки и моите 90 килограма, тогава всичко естествено бива разрушавано“, казва той.

Щефан Форстер е наясно, че на много места природата, която той търси не съществува повече. Това е резултат от човешката дейност. Ето защо чрез фотографиите си иска да предизвика и емоции у околните. „Тези емоции не могат да са само положителни, а природата е тази, която ни показва, че всичко е преходно“, казва Форстер. За своите снимки и филми той търси места, които все още са недокоснати от човешката дейност., и за да ги предпази от интереса на масовия турист, запазва за себе си точното им разположение. А задачата му е да ни покаже, все още колко красива е планетата ни, и нейното природно богатство, което трябва да защитим.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар