В търсене на промяната, хората трябва сами да се променят

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Решаването на съвременните проблеми и това, как ще живеят новите поколения зависи от нас

Как да се промени иначе удобният начин на живот, на който сме свикнали? Как да се направи бъдещето за новите поколения по-сигурно и безопасно?На тези и други въпроси се опитват да отговорят две дами част от една фондация, поставила си за цел именно да работят за тази промяна. Франциска Хайниш и Клаудиа Лангер гостуват с вдъхновяващи мисли касаещи смяната на поколенията в студиото на подкаста „Осмият ден“ на Габор Щайнгард..

„Аз съм на 21 години и като представител на младата генерация работя като говорител във фондация, занимаваща се именно с проблемите пред смяната на поколенията“, представя се Франциска. „Занимаваме се с проблемите и предизвикателствата пред обществото, които пораждат една радикална смяна на поколенията. Търсим по-голяма справедливост при подобен преход защото решаването на съвременните проблеми както и това, как ще живеят следващите поколения, зависи от нас“, продължава тя.

„Здравейте, аз съм на 55 години. Предприемач съм откакто се помня. Имам три деца, които са моят мотор, който ме мотивира и вдъхновява да се занимавам с темите на бъдещите поколения да мислим освен как да преживеем, и как да подсигурим едно още по-добро бъдеще на децата си“, казва и Клаудия.

Политиката трябва да запази човеците от саморазрушаване…

Фондацията наречена Generationen Stiftung представлява интересите на новите поколения следвайки мотото „Справедливост за поколенията“, като го свързват с прокарването на дълбоки и радикални промени на системата. Целта им е да се постигне регулация на икономиката в смисъла на опазването на климата и да подтикнат политиците към още по-сериозни действия. Според тях „политиката трябва да запази човеците от това да се саморазрушат“.

„Ние сме тук за да говорим за една много спокойна тема свързана със справедливостта за поколенията, която всъщност може да се окаже, че не е чак толкова спокойна защото се основава на една изцяло радикална концепция“, разкрива Клаудия.

По думите и към фондацията са се присъединили вече почти 200 души, които са подписали специален Манифест на поколенията, като в оформилия се интелектуален кръг се включват фантастични имена на науката както тя казва „една богата палитра от мислещихора“, като разбира се не всички споделят едни и същи убеждения, но винаги споделят различията си и продължават с работата си да убеждават обществото, че са необходими съответните промени като постоянно и сърдечно се разяснява какво означава „справедливост за поколенията“, и от какви промени се нуждае обществото, промени които да се изискат не само от представителите на икономиката, но и на политиката.

Само връзката между млади и стари може да е двигателят, който да иницира промяна…

„Смятаме че само връзката между млади и стари под формата на едно обединение на поколенията , може да е този двигател, който да може да иницира и придвижи смяната на поколенията и да се погрижи тя да се осъществи плавно“, казва Клаудия, давайки пример с това, че всички хора, които среща случайно щом чуят за справедливост за поколенията, започват силно да мигат с очи. Никой от тях обаче не се отнася отрицателно към темата, и всички са на едно мнение до момента, когато разберат, какво би означавало „справедливост за поколенията“.

Снимка: Pixabay Само обединение на млади и стари може да направи прехода между поколенията по-плавен

„В основата и лежи това, че ние трябва да променим типичния си начин на живот за да се постигне една по-голяма справедливост за следващите поколения. Това означава да не се съсредоточаваме повече върху разходите на идните поколения, защото ние имаме да потребяваме много повече ресурси, отколкото можем наистина да консумираме. Промените в климата и социалното разделение са такива, че ние сякаш се намираме върху едно своеобразно буре с барут, като само климатичните изменения са в състояние да ни убедят, че трябва да променим живота си за да не позволим ескалация на условията за живот на децата ни. Дошъл е моментът в който ще трябва да решим какво ще имаме пред нас през следващите десет години. И ако не се променим не само нашите деца, но и онези, живеещи в глобалния Юг ги очаква едно наистина проблематично бъдеще“, добавя тя.

„Като активистка от по-младото поколение често ме свързват с Грета Тумберг и нейната дейност, но аз си мисля че има една силна индентификация що се касае до това, какви трябва да са условията за живот на бъдещите поколения, и дали обществото може да осъществи нужните политически, икономически и демократични промени. Ние не се ограничаваме само до кризата в климата, защото тя сама по себе си е една икономическа криза, една криза на демокрацията и криза на справедливостта. Ние искаме само да изходим от тази основа, а тя изисква систематично мислене и нагласи за промени“, споделя Франциска.

„Интересното е, че сякаш във въздуха витае мисленето, че младите трябва сами да вземат бъдещето си в своите ръце. То и ние забелязваме, за тях е много по-трудно да намерят кой да ги чуе“, добавя Клаудия.

„Когато говорим за справедливост за поколенията и нейните принципи, идваме до въпроса как ние можем да се променим. В последната година се опитахме да отговорим на този въпрос, като осем млади автори се събрахме с експерти и учени които ни помагат практически и съветватза да направим план за едно по-справедливо и успешно за идните поколения бъдеще, защото смятаме, че политиците нямат такъв план. В резултат на работата ни се появи и книгата озаглавена „Вие нямате план и затова ние направихме такъв“, в която сме поставили десет условия, които според нас ще допринесат за спасяването на нашето бъдеще, започвайки с промяна на климата и преминавайки към промяна на социалните, трудовите и икономически условия, достигайки до темата за дигитализацията. Ние сме посочили сто мерки така да се каже първите крачки, които трябва да се направят за да се постигне една по-голяма справедливост за поколенията“, разкрива Франциска и продължава;

Инвестициите, шанс за промяна на бъдещето

„От наша гледна точка политическата програма за следващото десетилетие трябва да включи и темата за справедливостта за поколенията.“

„Сега ние седим шокирани от това, което коронавирусът направи, но принципно трябва да вземем исторически решения за бъдещето. А инвестициите ще ни дадат един нов шанс да сътворим един по-позитивен свят след коронавируса. Това трябва да ни накара всички активно да работим за създаването на един по-добър свят“, смята и Клаудия.

Снимка: Pixabay: Промените в климата са криза на икоомиката, демокрацията и на справедливостта

Франциска отправя критики към правителството си, че то е създало един конюктюрен пакет от намерения за инвестиции в бъдещето, приет малко преди лятната пауза, който обаче прилича на цветна торбичка от будката за вестници, в която има от всичко по нещо, без в действителност да се върви към решаване на нито един от проблемите. Кризата в момента според нея е довела до изостряне на социалното неравенство, и обременява отново онези,, които се намират на най-ниските нива на социалната стълбица. В представената програма по думите и отсъстват всякакви дългосрочни перспективи, никакви цели, към чието постигане да се стреми обществото. Предложеният пакет цели според нея да рестартира само икономиката на страната, но не и решаване на социлните и екологични проблеми, които остават на повърхността.

„Има разлика между така наречената Зелена сделка, която предлага ЕС и това, което се разбира и предлага у нас в Германия, което е прекалено опортюнистично и свързано с големите лобита. Ние обаче трябва да трансформираме компании като BMW и VW и да променим практиките свързани с плащанията на бонуси“, казва Клаудия. Това според нея също е една опасност за демокрацията , защото в момента обществото плаща много повече, отколкото получава.

Бизнесът търси помощ от държавата само когато е на загуба

„Бизнесът не иска да се промени. Той винаги иска да е сам, и да се оплаква на държавата търсейки спасителни чадъри само тогава, когато регистрира загуби, но да не се обръща към нея, когато печели“, категорична е тя. Така съградена икономиката според нея не може да функционира. Както ние швабите казваме „Пести в добри времена, за да имаш нещо и в лоши времена“, добавя тя. Според нея в момента сме свидетели на един турбо-капитализъм, който ние днес подпомагаме. Това е една фалшива система, коятоне може да функционира повече така.

В Германия често според нея се счита, че всеки трябва сам да започне отначало, но не разполагаме с много време. Пред промените в климата има толкова малко време, че всички ние трябва да обединим усилията си по посока на политиката. Справедливостта за поколенията фактически представлява един наистина радикален принцип, и за мен е ясно, че всичко може да се насочва само политически и чрез регулиране“ продължава Клаудия. В тяхната фондация правят точно това, чрез индивидуалната отговорност на всеки един искаме да подменим една неолиберална идея срещу едно колективно, системно и систематично регулиране посредством правителството. Като предприемач тя признава, че за нея думата „регулиране“ е трудно произносима, но е твърдо убедена, че „държавата трябва да ни предпазва от самите нас“.

Политиката не е спорт по телевизията…

„Посланието, което аз днес искам да отправя е:Политиката не е спорт по телевизията, и в този смисъл ние не можем следващата година отново да дискутираме, как да подобрим нещата от преди, така че за да спасим бъдещето на новите поколения. Политиката не е достатъчно подвижна, ако ние не поемем нашата отговорност, и затова трябва да направим много повече от зачертаването на бюлетината с кръсче, и ако се налага да променим неговото място по време на следващите избори. Ние се намираме пред един съдбоносен избор, и по един междинен път и само със справедливост за поколенията, следващите генерации ще имат шанс да преживеят заедно с тях и демокрацията, която искаме да запазим. Ето защо всички трябва да сме активни, и може би малко да се радикализираме в нашите усилия към промяна“, заключава Франциска.

Когато според Клаудия се говори за радикализация, се смята, че един човек има някакви радикални идеи, например да се движи повече с колело, или да се откаже от купуването на мощен автомобил, слизайки поне една класа по-надолу, или в следващата отпуска да не лети със самолет. Под радикализация Франциска пък разбира формирането на една готовност за радикална промяна на мисленето. „Дълго време се говореше че вечният растеж е свещеното средство за благосъстоянието ни, че политиката не може да върви по друг път, освен по пътя на лобизма и ако продължим да мислим така, ние сме осъдени на провал. Ето защо смятам че всеки трябва да си каже, че нещата не могат да продължават по същия начин.

По думите на Клаудия ние с нашите действия или бездействия решаваме как да живеем, така че да не застрашим нашите деца. „Не искаме да всяваме страх, но ще сме щастливи, ако след този ни разговор, всички можем да помислим, дали през следващите 100 години, нещата трябва да продължат по същия начин“, добавя тя.

Превод: Мартин Иванов

Снимки: Pixabay

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар