Дизайн от природата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Все повече дизайнери експериментират с материали от природата , създавайки вдъхновяващи аксесоари и предмети на изкуството като лампиони от водорасли или столчета от… морска сол. За някои интересни дизайнерски хрумвания ни разказва „Дойче Веле“.

Ароматите на морето се носят във въздуха, тъй като една телена мрежичка трябва да бъде облицована с водорасли за да се превърне в лампион. Поставката пък е направена от рибени люспи. Изглежда уникално нали? Дело е на британския дизайнер от израелски произход Нир Миери. „Може би някой ще си помисли, че миришат, но не е така. Когато се изсушат люспите губят миризмата си, но не и своята оптичност“, казва дизайнерът. Той използва и други необичайни материали като пясък за серията Deserth Storm и дори червено зеле. Някои от съставките за своите необичайни дизайнерски хрумвания набавя в свежо състояние директно от пазара.

Нир Миери

„Като дете съм израснал на морския бряг, и още тогава се вдъхновявах от най-различни материали донесени от морската вода. Водораслите винаги са били за мен едни от най-интересните материали“, признава той.

През 2010 година Нир създава своето дизайнерско студио което се намира в престижния лондонски квартал Сохо. Прави своите дизайнерски изделия в лимитирани серии, като продава аксесоарите си на клиенти от цял свят. „Мисля че днес хората все повече са съгласни такива неща като подобни лампи да са произведени от материали от природата. Освен това мисля, че все повече трябва да използваме подобни материали като алтернатива на пластмасите“, добавя Нир.

И други дизайнери като неговият сънародник Иресна Випана, живеещ в Холандия използва отлагания на морска сол за своите обекти. Резултатът е създаването на необичайни мебели, по които се отлагат солени кристали.

=Нир Миери твори уникали лампиони от водорасли

Берлинската дизайнерка Анастасия Кошеева използва като материал брезови кори от своята родина в Сибир. Преработва ги, създавайки специфичен материал, който да използва за направата на различни модни аксесоари.

Латвийската дизайнерка Тамара Ойола използва като суровина чамов материал от дървообработващата индустрия, от който да произвежда столчета и пътеки.

Мебелиот морска сол

Още по-интересни неща прави украинската и колежка Виктория Якуша, която използва глина за актуалната си серия мебели, носещи името „Тесто“, съчетавайки различни занаятчийски практики от нейната родина. „Глината е е традиционен материал за нас в Украйна, и ние го използваме защото носи повече топлина и енергия“, казва дизайнерката. За нея използването на глина е много важно, и придава на създадените от нея мебели една своеобразна автентичност. В допълнение за да стабилизира мебелите използва комбинация от метал и биоцеулоза, което ги прави издръжливи както вътре, така и навън. „Тази техника е била използвана от предците ни за да си строят много прости но здрави и устойчиви жилища така наречените „мазанки“. Столовете които правя могат да се рециклират и дори да се компостират след като са били в употреба няколко години“, разкрива Виктория.

Със работата си тя иска да допринесе за утвърждаване на украинския дизайн, който да стане също толкова разпознаваем, колкото са японския. или скандинавския.

За да предпази водораслите, Нир Миери лакира своите лампи със специален лак. „Когато лампата е изключена, човек има усещането че се намира под водата. Тя създава една чудесна обстановка, не само когато свети“, казва дизайнерът.

Това е да живееш в съзвучие с природата. Светът на дизайнерите обаче все още не е изчерпил нито идеите си, нито материалите от природата като източник на вдъхновение за тяхното претворяване в най-различни обекти на изкуството. Дизайнерски обекти от природата…

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар