Лампи от…пера

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Хайке Брухфелер

Лампите на берлинската дизайнерка Хайке Брухфелер впечатляват със своята красота, защото са направени от птичи пера, и създават едно особено усещане. „Птичите пера от една страна са един чудесен материал създаден от природата, и освен че помагат на птиците при полет, се явяват и един стабилизиращ елемент. В този смисъл те са едни уникални архитектонични части“, казва дизайнерката. Изработва ръчно своите лампи като използва основно гъши и птичи пера. Една голяма кръгла лампа се нуждае е от минимум 4 хиляди пера, и понякога за да я направи и отнема по цяла седмица, само докато ги съедини.

Решила да започне да използва перата като материал след като при нейна приятелка случайно забелязала, как светлината преминава през перата на пухените завивки, и така започнала да експериментира първо с много малки перца. Постепенно се ориентирала и решила да си доставя суровина от една фирма за изработка на пухени завивки.

Лампи, които карат човек да помечтае да полети

Връзката между птиците и хората е изключително дълга и е показана в изложба, която може да се посети до ноември в музея Винтертур в Швейцария. “Изложбата показва птичите пера като едно от чудесата на природата, и каква е връзката между тях и хората, и използването им било в модата, било в ежедневието или като част от бижута“, казва кураторката Сузана Кумшик.

Подобно на белгийския дизайнер Валтер ван Берендонг, или френската дизайнерка от бразилски произход джанина Минейро. Работите на Хайке Бухфелер също са част от специална изложба, а своите осветителни обекти продава по цял свят. „Когато първоначално хората видят, че в моите обекти съм използвала животински материали, те не ги приемат, но има и такива, които са впечатлени от светлината, която тези лампи излъчват“, казва Хайке.

Развива своите лампи вече 15 години, като в основата им е винаги е една реална геометрична форма. През всичките тези години дизайнерката не е престанала да се възхищава от птичите пера. „Те винаги са били особен материал и с течение на развитието на културата като възприемането на перото като бижу например при индианците, което можем да видим и днес в музеите. Те разбира се са пра стари, но това е един много стабилен материал“, казва Хайке.

Мечти за летене. Това функционира също и в затворени пространства, особено ако вечер си светнете една подобна лампа от пера.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче веле“
Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар