Вълната като обект на изкуството

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Мира фон Бусекист създава изключително интересни обекти от вълна

Пухкавите, меки и пъстроцветни пискюли от вълна са основата на дизайнерското изкуство, което демонстрира берлинчанката Мира фон Бусекист. За да направи някои от своите обекти използва до 1 500 пискюла, изработени от висококачествена мериносова вълна. Основава своята марка Miyk през 2011 година, а нейните цветни и провокативни произведения на изкуството са екстравагантни и създават много и различни емоции. „Нещата които правя се посрещат по различен начин от хората, но който обича вълната, тотално се влюбва в тях“, признава дизайнерката. Според нея за това допринася и факта, че вълната като материал изглежда много симпатична и навява на много спомени.

Пухкавите пискюли са в основата на изкуството на Мира фон Бусекист

Скулптурите и са уникални и намират почитатели по цял свят. От Лондон до Хонконг, но преди всичко в САЩ. В берлинското си ателие нерядко изпълнява и поръчки на клиенти като например тази да направи скулптура на тигър в оригинални размери, за който разходите достигат до около 24 хил. евро. За нея това не е просто един килим, а както обича да казва „остров от пискюли“. Признава, че се захванала с направата на тигъра, защото било истинско предизвикателство от гледна точка на това, как да го декорира. Всичко изработва от висококачествена италианска вълна като сама създава ръчно пискюл по пискюл. Подпомагат я от нейния екип, защото подобна работа е непосилна за сам човек. За създаването на едно столче например отиват около 400 пискюла, а за въпросния тигър ще са нужни около 1 500. Всеки един проект и отнема до 800 работни часа. Съединяваме ги на две части по специален начин като завързваме всеки пискюл, така че да е устойчив, разкрива тя.

Последното и творение е тигър в естествени размери

Пискюлите са сред любимите аксесоари не само в интериорния, но и в модния дизайн, като някои производители на дамски обувки също ги използват активно. „Долче и Габана“ също се нарежда сред марките, използващи пискюлите като елементи от своите колекции, а що се отнася до шапките, там пискюлите никога не са изгубвали своето значение като декоративни елементи. За Мира модата отдавна е един от най-важните източници на вдъхновение. „Това е така, защото модата често създава стилизирани обекти от света на природата и това ме вдъхновява, защото и аз искам да видя, как мога да ги адаптирам към моите обекти, които създавам“ казва дизайнерката.

Като всеки дизайнер и тя има нескончаем списък от идеи, които да реализира, използвайки вълната като обект на своето изкуство, и разбира се пискюлите…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар