Да превърнеш всичко в изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Шакир Гьочебар,

Има неща, за които човек обикновено трудно може да си представи, че могат да се превърнат в изкуство. Това обаче не е така за турския художник Шакир Гьочебар, който може да превърне в изкуство буквално всеки предмет, който му попадне- от чадъри та дори до тоалетна хартия, станала обект на неговия интерес далеч преди кризата с коронавируса. За неговото творчество ни разказва „Дойче Веле“.

Сред другите обекти на неговото изкуство достойно място намират градински маркучи или четки за обувки. „Ние обикновено имаме една представа по отношение на даден материал, която се опитвам да променя“, казва творецът. Така например от тоалетната хартия създава уникални обекти, които включва в серията Translears. „За мен тоалетната хартия е един банален елемент, който във времената на Covid 19 стана много популярен и ценен предмет“, признава Шакир. Сред другите разпознаваеми материали са например закачалки за дрехи. В родината си той е формулирал едно уникално изкуство , което намира признание на все повече международни изложби. Как обаче разпознава кои неща имат потенциал за изкуството?

„Когато хвана нещо в ръка винаги си представям какво мога да направя. В началото обаче всичко е като една игра. Големите идеи идват впоследствие“, разкрива художникът. Ежедневните предмети винаги са разпознаваеми в неговите инсталации, но човек започва да ги разглежда в единнов контекст- като обекти на изкуството.

„Някои от нещата са по-трудни като например разрязването на един чадър, защото се опитвам да направя нещо, което е коренно различно от основната му функция. И когато човек се опитва да направи нещо подобно, винаги се пита, какво ли ще се случи“, продължава Шакир.

За Шакир Гьочебар, дори тоалетната хартия може да е обект на изкуството

Творецът експериментира и с фотография и се опитва да търси симетрията в природата, без да има каквато и да е манипулация. Роден е през 1965 година в Турция, а от 2001 година живее в северногерманския пристанищен град Хамбург. Вдъхновение за творчеството си намира във всякакви ежедневни неща. „Човек трябва само да мисли по-креативно, и това важи не само за художниците, но и за всички хора. Не търся много и животът ми продължава да си тече най-нормално., а това което може да ми послужи като обект за изкуството винаги може да се намира много близо до мен“, казва художникът.

И без значение дали са чадъри или градински маркучи, изкуството което създава от тях оставя голямо пространство за интерпретации.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар