Вино в тропиците

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Две сестри показват как и в Тайланд може да се произвежда вино въпреки климатичните особности на страната

Възможно ли е да се отглежда грозде и да се прави вино в тропиците? Отговорът е да. АФП разказва за две сестри, фермерки от Тайланд, решили да експериментират с различни сортове.. „Решихме да експериментираме с два сорта . Пино ноар“ от Франция и Австралия, и ще видим кой от двата ще се държи по-добре. Планирала съм тези насаждения от преди около 3 години“. Казва Ники ВисотаЛохитнави.

Първите лозя са отгледани тук от родителите им, а лозовите иммасиви са отдалечени на около три часа от столицата Банкок. Землището им е известно с плодородните си почви, които са много благоприятни за отглеждането на лозя. Въпреки това докато направят своето вино, двете сестри трябва да се справят с множество предизвикателства. „Има много фактори които ни пречат, от недоверието на хората до това, че сме жени“, допълва и сестра и Мини. Въпреки това винопроизводителите в региона има от какво да се учат от двете сестри. „Да правиш вино в тропиците е необичайно, и наши колеги от цял свят искат да разберат как го правим защото климатът се променя, и те също трябва да се нагаждат на повишаващите се температури и оскъдните валежи“, смята Ники.

Един от най-големите проблеми пред младите винопроизводителки е отношението към алкохола в Тайланд. Според Световната здравна организация потреблението на алкохол в будисткото кралство е сред най-високите в югоизточна Азия, въпреки строгите забрани за рекламата му и глобите за тези, които си позволят да ги нарушат.

Данъчи рестрикции и законови ограничения пречат на винопроизводителите в Тайланд

Двете сестри признават, че именно законовите ограничения им пречат да се развиват от производството през рекламата до реализацията на пазара. „Не мога просто ей така да покажа моето вино или да постна реклама в социалните мрежи и да разкажа за вкусовете на виното ни. Ограничения за нас има и под формата на данъчни рестрикции“, казва Мини. Ето защо двете фермерки работят основно с дребни клиенти опитвайки се да се обединят с тях и други производители за да накарат властите да променят законите на страната.

Мартин Иванов
по материали на АФП
Снимки: „АФП/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар