Поколението на излъганите надежди

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

Помните ли Миша- символът на Олимпиада 80 в Москва във времената, когато светът бе разделен на лагери. Преди 40 години. Та Миша дойде до нас впървом по пощата, върху пликовете за писма и станалите впоследствие модерни тишъртки, на които им казвахме тениски. След това разбрахме, че и благодарение на бойкота на нездравия Запад, страната ни е била отбелязала в Москва най-доброто си класиране по медали.
За пръв път сме били в призовата тройка с непостижимите 41 медала. Както тогава се казваше-резултат на високо спортно майсторство. За непозволените средства тогава нищо не се знаеше. За допинга разбрахме по-късно.
Четири години по-късно Западът си го върна тъпкано на Изтока на Олимпиадата в Лос Анджелис. Там нас ни нямаше. Пак по същата причина- реципрочният бойкот на Източния блок. И това не го разбрахме, защото телевизиите даваха други неща.Чувахме да се говори за „междузвездни войни“ и „империя на злото“, далеч преди да видим Люк Скайуокър и принцеса Лея. Затова пък си гледахме чехословашки детски приказки, любовтта към които се запази и до днес и петъчно съветско кино, непосредствено след поредното идеологическо облъчване за неразривната братска социалистическа любов. Докато един хубав есенен ден системата не се срути като домино, братската любов изчезна, а ние въобще не стигнахме до зрелия социализъм. За точно един ден горчиво разбрахме, колко много сме били лъгани. Останахме поколението на излъганите надежди, но и поколението на незабравимите символи на нашето детство! Тогава не го разбрахме, защото бяхме деца. Разбрахме го по-късно, 40 години по-късно….

Мартин Иванов
Снимка: БНР

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар