Start Ups: (Без) алкохолни барове

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Традиционно баровете се свързват основно с предлагането на алкохол. Традициите са за това, за да бъдат нарушавани, защото все повече хора се ориентират към безалкохолните напитки- било то бира, вино или коктейли. Германия също не страни от новите модни тенденции, и “Дойче Веле” ни разказва за първия безалкохолен бар, открит в известния с нагласата си към новите неща квартал “Фридрихсхаим”.

Безалкохолните напитки са на мода през това лято

Там човек може да се наслади на всички по-горе изброени напитки, и то без да рискува да му се завърти главата, защото те просто не съдържат алкохол. Първият в Германия безалкохолен бар е на сцената така да се каже отскоро и се казва Zerolliq. Несъмнено всеки дошъл тук е жаден, но без да желае утоляването на жаждата му да е придружено с опиянение.

“Работя за една стартъп компания, където е много напрегнато, и през цялото време трябва да се гладува.Ето защо предпочитам да идвам в подобно заведение”, казва една млада посетителка, като признава, че там  също намира своето удоволствие, но не с чак толкова последици за следващия ден.

“Някои казват, че алкохолът свързва хората, но това не е вярно. Това, което свързва хората са усмивките и чувствата или историите, които хората си споделят., а не алкохолът”, споделя друга посетителка.

Славена Корсо

Дали в безалкохолен  бар има място обаче за спиртни напитки? Не и  за Славена Корсо, която като основател на стартъпа не е завършила образование, свързано с гастрономията, но въпреки това иска да създава иновативни места. и отварянето на безалкохолния бар пасва тъкмо на тези нейни стремления и новите желания на хората да консумират напитки, които не водят до опияняване. “Водещото за нас е търсенето и любопитството на хората към изпробването на нещо ново.Предлагането също не е маловажно, защото има стотици добри бири и или пивоварни, предлагащи безалкохолни крафт бири”. казва младата предприемачка.

Модата на безалкохолните напитки води началото си от Острова, където от няколко години все повече се предпочитат напитки, които имитират например вкуса на джина. Междувременно търсенето на безалкохолни бира и вино в Германия също отбелязва съществен ръст в последните години. Даже някои от най-престижните и висококласни веган ресторанти се ориентират към предлагането на безалкохолни напитки. Например берлинският Cookies Creame, където местният сомелиер Кевин Лайсман демонстрира последната си находка- напитка-микс от червен босилек, амарант, студен чай, нар и лимонов сок, която като се свари наподобява на цвят и вкус обичайното вино.

Тук може да пиете бира или вино, без да се притеснявате от последствията на другия ден

Напитките се съобразяват с менюто. За мариновано чикоре напитка на основата на ревен, а за яйца по японски, напитка смес от мляко от кориандър и ориз с желиран крем и морски дарове.

“Смятам че за нашите гости е добре да им дадем усещането, че имаме всичко, което искат”, казва сомелиерът. И това което го няма в Берлин определено вече го има е разнообразието от алтернативни на алкохола напитки, а дори посещението на бар може да се окаже здравословно. “Нашият девиз звучи:”глаутел” казва Славина Корсо и разяснява, че това е не само коктейл без алкохол, но и със здравословни съставки. Например като хибискуса, който съдържа витамини A и C.”  Night Blossom се казва той, но какъв е на вкус, може да опитате на място, в безалкохолния бар.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле:

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар