Халуми- сладко късче от културата на Кипър

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Никак не  е случайно, че кипърци много се гордеят със своето специално сирене-халуми. Превъртях мрежата назад, защото се сетих за голямата битка за връщането на правата върху този продукт във Великобритания от преди пет години. Британците вече не са в ЕС, така, че в Кипър вече могат да са спокойни.

Марилена Йоанити

“Дойче Веле” ни  повежда на едно интересно пътешествие за да ни разкаже за историята на Халуми. Настъргано върху паста, поднесено като бургер или с плодове като диня и любеница, то е любима част от традиционната кипърска кухня. За Марилена Йоанити халуми е  вкуса на нейната родина, защото е по-меко и се топи когато е като съставка. “Халуми е малко меко сирене, ето защо леко скърца когато се похапва. Още повече скърца, когато се приготви на барбекю или се запече”, казва тя. Това са и най-типичните му начини на приготвяне в кипърската кухня. “Запича се за малко на средна до висока температура, след което се поръсва с нещо и е готово веднага да се похапва”, продължава тя.

Дали свежо приготвено с гъби или само обезсолено, то е част от безброй ястия. Марилена винаги е отворена да пробва нови рецепти, като например халуми-бургери. “Тестото” за които се прави от халуми картофи, лук и яйца. “Това са специални халуми-бургери, които се запичат директно или във фолио и ги похапваме с хляб, като медът също си пасва със сиренето”, добавя тя.

Днес никой не знае кой и кога е започнал да прави халуми. Една от хипотезите е, че е донесено от арабите, завладели острова през 7-ми век. “Халуми е неизменна част не само от кипърската традиционна кухня,  но и от нашата култура. Интересното е,че е сред най-старите сирена в света, за които е запазено описание как се прави като за пръв път е споменато във венециански документ от 1554 година”, разкрива Марилена.

Халуми е малко и сладко късче от кулинарната история на Кипър

В западната част на средиземноморския остров се намира и фермата на семейство Пантели, които традиционно произвеждат халуми от козе или овче мляко. “За добрия вкус на сиренето от важно значение е , какво е млякото”, казва Пантелис Пантели. В своята малка мандра той произвежда едва тогава, когато има достатъчно мляко. “Използвам  специална смес за засирване на сиренето, която влагам в сиренето при температура от 35 градуса, и това е оптималната температура за да стане”, казва фермерът. Топлото мляко престоява около час в казана след което се оформят калъпите със сирене. За да стане истинско халуми , сиренето се нагрява още веднъж, след което престоява в солена саламура докато узрее. “Днес Халуми е истински хит в редица страни по света, и навсякъде се използва за най-различни рецепти”, споделя Марилена. За жителите на средиземноморския остров обаче, Халуми си остава късче от националната култура.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар