Музика в движение….

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Да чуеш  на живо “Одата на радостта” докато  пътуваш с влака например за работа. Да това е възможно за пътуващите между градовете Ваймар и Йена, благодарение на един интересен художествен проект, посветен на 2020-та-  годината на великия композитор Лудвиг ван Бетовен.

В него се включват различни оркестри, хорове и изпълнители, подредени на определено разстояние по целия маршрут. Освен традиционните инструменти в своеобразния концерт могат да се чуят и нетрадиционни-като брадвата на един дървосекач. Това е може би най-дългият оркестър на света, а за проекта ни разказва “Дойче Веле”.

Музика в движение

Пасажерите преживяват цялата емоция в реално време, слушайки по радиото и гледайки едновременно през прозорците всички участници.  “Изглежда доста шрамантно, и спомага за повишаване на настроението. Хората се смеят и гледат какво се случва докато пътуват”, казва една от пътничките. За друг експериментът е сполучлив, но музиката тече малко по-бързо. И няма как да е иначе, след като влакът е в движение.

През март някъде между Ваймар и Йена  Андреа Хобсън и Анабел Фогт изпълняват фрагменти от “Одата на радостта” на своите духови инструменти. Командите на диригента също идват по радиото. “Правя го съвсем естествено сякаш съм на сцената следвайки първоначалния сценарий. Само че тук публиката не е пред мен а слуша и гледа от преминаващия влак”, казва едната от музикантките, усмихвайки се.

Десетки оркестри се включиха в интересен музикален проект…

Общо в проекта участват около 150 музиканти, разделени в една отсечка от два километра и половина по протежението на линията между Ваймар и Йена. Всичко става в рамките на една минута, докато преминава поредният влак, и всяка група трябва да се включи със своята част от музиката в точно определен момент. Цялата композиция се дирижира от една…кола.

.”Цялата тази комбинация между различни инструменти и хорове- малки, големи,дамски,брас оркестри изглежда изключително. Мисля, че Бетовен би се зарадвал ако може да види колко универсална е днес неговата музика, и се възпроизвежда дори в подобна версия”, казва диригентът.

Преносът на сигнала се извършва от местна радиостанция директно от полето, а пътниците могат да си наемат радиоапарати на гарите в Йена и Ваймар, и намирайки правилната станция да чуят изпълнението на химна на Европа докато пътуват. Той се изпълнява на живо за всеки преминаващ влак в региона.

…зрители и слушатели са пасажери на преминаващи между Йена и Ваймар Влакове

Идеята хрумнала на двама професори- Йон Хинце и Якоб Хьофнер. Още през 2017 година двамата  предизвикали истински фурор със своя проект “Движещи  се села”, с който по подобен начин показали на пътуващите цяло театрално представление. Със предварително подготвени сцени тогава се включили стотина жители от местните села. Целта била да се чуе гласът на селските региони. “Идеята ни бе да съберем всички , които искат да кажат или изпълнят нещо. Именно в подобна колаборация и коопериране на хората се крие движението не само на този, но и на всички региони като него”, смята Йон Хинце.

След три часа упражнения, Анабел и Андреа са готови със своята част от музиката, която трябва да изпълнят при преминаването на цели 12 влака. Всяко изпълнение трае едва няколко секунди. “Целият проект наистина е много интересен защото всеки изпълнява своята малка част, и накрая се получава едно мащабно музикално произведение”, казва една от тях. Музика в движение за преминаващите влакове, която е истинска “Ода на радостта и за изпълнители, и за пътуващи.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар