Кралици на пъзелите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Във времената на пандемията от коронавируса хоби-игрите като редене на пъзели са едно от малкото средства за забавно убиване на време. Четири млади холандски момичета обаче ни показват, как забавата може да се превърне в интригуващ спорт, нареждайки за време малко над един час пъзел с 1 000 елемента. За тяхната страст към пъзелите ни разказва “Дойче Веле”.

Четирите момичета се събират поне веднъж месечно а да тренират

За мнозина любители на пъзелите тяхното редене отнема часове, но не и за четирите момичета. “Най-хубавият  момент за мен е, когато наредим и последното парченце от пъзела”, казва едно от момичетата, след като са се поздравили за поредния успех. “Радващо е когато сме наредили всичко и направили нещо ново. Човек трябва да е с креативно мислене за да успее”, допълва нейната съотборничка.

Отборът се среща от три години най-малко веднъж месечно за да тренира за състезания. Нарекли са се Puzzle Miezen ( Пъзел-мацки бел.прев.) и дори си имат собствен “екип” включително котешки ушички.

Момичетата си имат свой спортен екип

 “Като се правим да изглеждаме като котки се отличаваме от останалите. Видът ни е малко момичешки и ни помага да се представяме. Обичаме да се правим на котки и да изглеждаме шик, а след това да се почистим от всякакви гримове и мазила. Виждайки ни в този вид, хората по-бързо си спомнят кои  сме, ето защо обръщаме внимание на вида си”, споделят момичетата.

Два пъти отборът на “котките” са вицешампионки от първенството на страната по редене на пъзели. Тайната на успеха им се крие в прецизното разделение на работата.  “Разделям парченцата от пъзелите на отделни проекти или части. Така мога да ги разделя на всеки от отбора и да работим по тях поотделно. Когато някой е готов ме търси за следващ проект.”, разкрива едно от момичетата. “Задачата ми е да се захващам с най-трудните проекти като например това напълно синьо небе.”  Друго от момичетата пък се е специализирало върху по-малки фигурки. “Обикновено фотографирам във съзнанието си отделните проекти когато са готови. Момичетата ги дават и ги нареждам в общия пъзел”, казва една от “котките”.

Автор на първият пъзел бил англичанинът Джон Спилсбърг, който поставил началото на играта през 1766 година, разделяйки на парченца една географска карта от дърво. Играта постепенно завладяла мало и голямо, а днес най-големите пъзели се състоят от над  40  хил. части. Един от производителите на пъзели, компанията Ravensburger отчита  нарастващ интерес към този вид игри, като само през 2019 година е продала  над 21 млн. броя пъзели по света.

Реденето на пъзели става все по-популярно

Социалните мрежи изобилстват от снимки и видеа с пъзели, които привличат огромна аудитория. Например британски студент за който реденето на пъзели също е хоби има близо 60 хил. почитатели на своята страница в Instagram. Търговците също отчитат по-добри печалби от продажбата на пъзели и заради кризата с коронавируса, и заради растящия интерес на хората. “Реденето на пъзели има големи традиции тук в Холандия”, казва търговецът Рене ван де Свет. Според него към реденето на пъзели се ориентират както хора, които си стоят в къщи дълго време без да имат какво да правят, така и цели семейства, които откриват колко вълнуващо може да е то. “Котките” са редовни клиенти в неговото малко магазинче, намиращо се недалеч от столицата Амстердам. Рене е и сред организаторите  на националния шампионат, който заради коронавируса през тази година за съжаление е отменен. Интересът на хората към реденето на пъзели обаче не е изчезнал с това.

„Котките“ са готови за нови успехи

“Реденето на пъзели е нещо, което изисква много добра техника, защото занимава едновременно ръцете и мозъка на човек. Изглежда стресово, но не е точно така, защото по-скоро действа разтоварващо, тъй като ти помага да забравиш за всичко друго, за телефона, за интернет и да преживееш нещо друго”, споделя едно от момичетата..“Това е подобно на медитация. Човек може да се изключи за известно време и да се задълбочи само в реденето на фигурите”, добавя друга от тима на “котките”.

А,правилното комбиниране на техника и концентрация отваря пътя на Puzzle Miezen към състезанията и наградите. Голямата цел е световното първенство през следващата година, за което “котките” обещават да са на линия.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле:

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар